Sorular | Soru sor

Organ nakli

Süleyman Hilmi Tunahan (k.s.) "Kan ve göz asli organlar değildir. Bunları kötüye kullanmak durumunda vebal kullanana aittir." buyurmuş ama diğer organların nakline cevaz vermemiştir.
Yukarıdaki yazıyı bi yerden okudum. Konunun aslı ve hakikati nedir?

Efendi Hazretlerinin (k.s.) bahse mevzu sözleri aynen şöyle:

“Göz ve kan alıp vermekte mahzur yoktur. Zira eşya-yi ârıziye olup, eşya-i asliyeye tâbidir. Yani, kötüye kullanılırsa mes’uliyeti alan kimseye aittir.” [Erol, Ali, Hatıratım, s. 43]

Dikkat ederseniz burada, o günün şartlarında tıbben nakli mümkün olan iki organ misâl olarak veriliyor. Bu ameliye (iş-işlem), verilen misâlla sınırlandırılamaz ki. Zira bunun yanında, “eşya-yi ârıziye, eşya-yi asliyeye” kıstasları / ölçüleri de hatırlatılıyor. Misâle takılıp kalmanın bir manası yok. Eşya-yi ârizi kabilinden olan bütün organların alınıp verilmesi caizdir. O organla yapılan amellerin sorumluluğu ise, organı verenin değil alanın uhdesindedir. Yani iyi veya kötü yöndeki kullanma durumuna göre hesabını verecek olan alandır, veren değil. Verenin hiçbir vebali / sorumluluğu yoktur işlenenlerden dolayı…

Velhasıl, bu sözden bizim anladığımız / anlayabildiğimiz bu. Varsa başka türlü bir mülahaza ve izahı olan, yazar, düşüncelerini ortaya koyar, bakar ve değerlendiririz.

Bu meseleyle ilgili geniş bilgi için bkz. http://www.mollacami.net/soru-ve-cevaplar-329.html

organ nakli, “Göz ve kan alıp vermekte mahzur yoktur, Zira eşya-yi ârıziye olup, eşya-i asliyeye tâbidir, Yani kötüye kullanılırsa mes’uliyeti alan kimseye aittir.”,

Yorumlar (1)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla