Sorular | Soru sor

İkinci evlilik

Bir erkek eşi istemese bile evlenebilir mi? Yani ikinci üçüncü evlilik yapabilir mi? Hanımının rızasını alması gerekir mi?

Bu sorunun cevabı daha önce verildi. Bkz. http://www.mollacami.net/soru-ve-cevaplar-499.html Ancak biz gene burada da tekrar edelim.

Erkeğin ikinci evliliği yaparken karısından izin alması -İslâmî fıkıh/hukuk bakımından- şart değildir. Ancak aile huzur-sükûn ve saadetinin devamı için ahlâken ilk hanımına haber verip bu hususta onun da görüş ve rızasını alması güzel olur, tavsiye edilir.

İslâm aile hukuku, dördü geçmemek üzere ve oldukça güç durumlara ve şartlara bağlı olarak erkeğin aynı zamanda birden fazla kadınla evlenmesine ruhsat/izin vermiştir. İlk hanım, üstüne evlenilmemesi şartını koşmuş ise ikinci evlilik yapılamayacağı gibi, usûlüne uygun evlenmelerde eşlerin hukuk ve şahsiyetini gözönünde bulundurmak gerekir.

***

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) birden fazla evliliğe karşı çıkmamış, ancak baba ve velî olarak kızı Hz. Fatıma (r.anha) hakkında görüşünü beyan etmiştir.

Rasûlullah Efendimiz (s.a.v.) Hz. Ali’nin (r.a.) ikinci evliliğine karşı çıkmasının sebebi, özel bir durumdur. Taaddüd-i zevcat hususundaki umumi/genel fıkhî hükümle karıştırmamak lazım.

Bildiğiniz gibi Hz. Fatıma (r.anha), kocası Hz. Ali’nin (r.a.) ikinci bir kadınla evlenmek istemesine karşı çıkmıştır. Peygamberimiz (s.a.v.) de kızının bu hususta üzülmesini istemediğinden dolayı, böyle bir evliliğe olumlu bakmamıştır.

Ayrıca Rasûlullah Efendimizin (s.a.v.) terbiyesinde büyüyen Hz. Fatıma’nın (r.anha), kocasının ikinci evliliğine karşı çıkması caiz olmasaydı, Allah Rasûlü (s.a.v.) onu ikaz eder, kocasının arzusuna boyun eğmesini, bu durumu kabullenmesini emrederdi. Halbuki vaziyet öyle olmamış, bilakis kızının üzüldüğünü gören Rasûl-i Ekrem Efendimiz (s.a.v.), damadı Hz. Ali’nin (r.a.) bu arzusundan vazgeçmesini istemiş… Eğer vazgeçmezse, ancak Fatıma’yı (r.aanha) boşadıktan sonra evlenebileceğini bildirmiştir. Hz. Ali’nin (r.a.), Fatıma validemizin (r.anha) üzerine evlenip onu üzmesine razı olmamıştır.

Rasûlullah Efendimizin (s.a.v.) bu davranışında, Müslüman kız ve ebeveyninin, damadın ikinci evliliğine ‘karşı çıkabilecekleri’ hususunda ruhsat vardır denilebilir.

izin, İkinci evlilik, üçüncü evlilik, şart mı, -İslâmî fıkıh/hukuk bakımından- şart değil, ahlâken ilk hanımına haber verip bu hususta onun da görüş ve rızasını alması güzel olur,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com