Sorular | Soru sor

Yurt dışı telefon alımı

İNTERNETTEN SANALPAZAR.COM ADLI SİTEDEN Bİ CEP TELEFONU ALICAKTIM UYGUN Bİ TELEFON BULDUM HEPSİBURADADA 1500TL KAMPANYA VARDI 1175 TL YE ALDIM TELEFONU TANITIRKEN ŞÖYLE YAZIYO AVRUPA CİHAZ PASAPORT KAYITLI DİYE 1 YIL ULUSLARARASI GARANTİLİDİR DİYO O AN PEK DÜŞÜNMEDİN ALDIM . SONRA ÜRÜN ELİME GELDİ AÇTIK KULLANMAYA BAŞLADIK FATURA FALAN BİŞEYDE GELMEDİ SONRA DEDİM BU ÜRÜN TÜRKİYEYE NASIL GELDİ KAÇAKMI GELDİ İLLEGAL YOLLARDAN KAYIT MI YAPTIRDILAR YADA BİRİ GELİRKEN Mİ GETİRDİ PASAPORTUNA KAYDETTİRDİ DİYE DÜŞÜNMEYE BAŞLADIM SONRA İMEİ SORGULAMADA YOLCU BERABERİ KAYDEDİLEN CİHAZ YAZIYO HANİ TÜRKİYEDE VERGİ FALAN VERMİYOSUN BUNUN İÇİN KENDİME DERT ETTİM GÜNAHAMI GİRİYORUM DİYE SATICIYA SORDUM NERDEN NASIL GELİYO BUNLAR KAÇAKMI DEĞİLMİ SÖYLEMEDİ ALLAHIN İZNİYLE BİŞEY OLMAZ DEDİ MESAJ ATTI BANA YİNE İÇİME SİNMEDİ İADE ALIN DİYE MESAJ ATTIM ONUDA KABUL ETMEDİ BAYADA Bİ PARA VERDİM BUNUN İÇİN AMA İÇİM İÇİMİDE YEMİYOR DEĞİL BEN BU TELEFONU NAPMALIYIM KULLANMALIMIYIM KULLANMAMALIMI TEREDDÜT İÇİNDE KALDIM SİZE SORUYORUM YARDIM EDERSİNİZ ÇOK İYİ OLUCAKK YOKSA KAFAM HEP BUNDA KALICAK

İslâm fıkhına/hukukuna göre ticaret ve muamelatla ilgili mevzularda devletin düzenlemesi esastır. Bu hukuki düzenlemlere vatandaşların riayet etmesi gerekir. Aksi takdirde piyasada anarşi doğar, fitne-fesat çıkar.

Bu itibarla vergisini vermeden kaçak yollarla mal alıp satılması, ticaret yapılması caiz değildir.

Ayrıca, kaçakçılık yapmak, yâni dış memleketlere kaçak eşya götürmek oralardan getirmek, başka yönlerden de sakıncalıdır.

Kaçakçılıkla uğraşan kimsenin işini yürütebilmesi için ilgililere rüşvet vermeye mecbur kalacağına hiç şüphe yoktur. Rüşvet ise haramdır. Veren de mel'ûn, alan da mel'ûndur.

Kaçakçılıkla uğraşan kimsenin mal ve canı tehlikededir. 1950'lerden evvel ve sonra doğu ve güneydoğu hudut illerinde onbinlerce vatandaş kaçakçılık uğrunda büyük servetlerini verdikleri gibi, Suriye, Irak ve İran hudutlarında hayatlarını kaybedenler de çok oldu. Nice cesetler mayın tarlalarında havaya uçtu. Servetlerin heder olmaması için kumarı yasaklayan din, elbette daha beter olan kaçakçılığı da yasaklayacaktır.

Kaçakçılık Müslümanlara büyük zarar veriyor, malını-parasını taşraya sevk ettiriyor. Bu itibarla, kaçakçılık yapmak caiz olmadığı gibi, kaçak malı satın almak da doğru değildir. Ancak satış bâtıldır da denilemez.

Özetlemek gerekirse; kaçak bir malı satın almak her şeyden önce kanuni bir davranış biçimi olmadığı gibi, ahlaki de değildir. Böyle yapmakla hem kendinizi hem de başkalarını kötü duruma sokmuş oluyorsunuz. Bu meseleye kul hakkı açısından bakılmalıdır.

Ayrıca, bugün ilgili kuruluşlar tarafından geliştirilmiş olan sistemler satın almış olduğunuz kaçak bir cep telefonunu çalıştırmanızı engelleyebilmekte ve böylece, o malı kullanım dışı tutabilmektedir. Bunu da hatırdan çıkartmamak lazım.

Kaçak bir mal satın almak, o malı satan kişinin piyasaya daha çok kaçak mal sürmesine ve dürüst davranan tüccarları ciddi oranda zarara sokmasına sebep olmaktadır. Bu durumda o kişi haksız kazanç elde etmiş, siz de buna vasıta olmuş oluyorsunuz.

Etmişsiniz bir hata, bundan sonrası için yapmanız gereken en doğru iş; eğer elinizde hukuk mücadelesi yapabileceğiniz delil/beyyine/tutamak varsa hakkınızı aramak ve almak... Yoksa “Temel fıkrası”nda olduğu gibi, “Pu pağa ters olsun” deyip, zararı sineye çekmek ve bir daha da böyle yanlışlara düşmemeye gayret göstermek olacaktır.

internet, Yurt dışı telefon alımı, kaçak, illegal, pasaport, sanalpazar.com, uluslararası, garanti, “Pu pağa ters olsun”,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com