Sorular | Soru sor

BİD'AT (KELİME MANASI VE DİNİ MANASI)

Bidat kelime manası ile sonradan ortaya çıkan şeydir.
Dini manası ile de: Peygamberimiz zamanınında sünnet ya da farz olmayan ve sonradan olan sünnet ve farz gibi gösterilen şeydir.
Yukarıdaki tanımlamalar tamamiyle bana aittir. Yanlış bilgi vermeme adına bunu diyorum.Bana göre diyorum çünkü bu konuda benim ilmim zayıf.
Beim tanımıma göre ezanı hoparlerle okumak bidat değildir. Ama biri çıksa deseki ezan hopörlerle okunamalıdır yoksa olmaz işte bu bidattır. Ya da birini evde halı üstünde namaz kılarak gören kişi hayır olmaz seccade kullanmalısın dese bu bidattır. Ancak daha temiz olması adına seccadede namaz kılmak bidat değildir. özetle. sünnette ve kuranda yeri olmayan ama bu sünnettir ve kuran da vardır diyerek şekilcilik yapmak ya da söylemde bulunmak bidattır. Yoksa hopörlerle ezan okumak niye bidat olsun ki tabiki peygamberimiz zamanında böyle bişe yoktu. Ancak ben bunu sünnetir ya da bu farzdır demiyorum ki. Ancak bu ve buna benzer bir çok şey hem ilmihallerde hem de çeşitli dini kitaplarda ve önemli alimler tarafından bidat olarak sayılıyor ve bidatın iyisi kötüsü olmaz deniyor. Ben de soruyorum o zaman mp3 de kuran dinlemek bidat değil mi yasin süresinden oluşan küçük kuranları yapıp satmak bidat değil mi bu alimler kuranın peygamberimiz zamanında kitap haline getirilmedini de biliyor . kuran daha sonra kitap haline getirildi peki bu da mı bidat. Bu şekil düşünmek tamamen saçmalık ve sapıklık olmaz mı? Peygamberimiz zamanında hopörler vardı da ezan okunma dı mı ? Bidat çok kötü bir şeydir çünkü sonu dalalettir. Dinde yapılan uydurmalar hurafe işler sadece kişiyi değil toplumu da helaka götürür. Ancak terside insanı cahilleştirir. Yani bidat olmayan bir durmunun bidat olarak gösterilmesi. Şimdi ne güzel tapletler var kolay taşınabilen ve saklanabilen ve bunda kuran da okumak mümkün şimdi buna bidat demek doğru olur mu? Sizden ricam beni ve bu mollacami.com okuyucularını bu konuda bilgilendirmeniz Allah sizden razı olsun.

Bid'at olmayan bir şeye bid'at demek, bid'at olan bir şeye de bid'at değildir demek tabii ki meseleye vakıf olmamanın ya da kişinin bilgisinin kendisini o yöndeki hükme sevk etmesinden dolayıdır. Dolayısiyle eğer kasıt ve inat yoksa, mesele kendisine anlatıldığında veya okuyup öğrendiğinde elbette ki yanlışından dönecek, doğru olanı kabul edecektir. İnat ve itirazında ısrar edecek olursa da yapılacak şey, hakkı-hakikati görebilmesi/kabullenebilmesi için kendisine dua etmek olmalıdır.

Bid'atle ilgili geniş bilgi için bkz. http://sorular.mollacami.com/soru-ve-cevaplar-661.html
http://www.mollacami.net/soru-ve-cevaplar-1111.html

bid'at, vakıf, kasıt, inat, itiraz, hakkı-hakikati,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com