Sorular | Soru sor

Fıkh-ı Ekber

kitabı internetten indirmiştim adresini bilmiyorum ama kitapta tam şöyle yazıyordu:

(Bir kimse Tevhid ilminin ince noktalarında bir şüphe içine gi*rerse, soracağı bir âlim buluncaya kadar o durumda, Allah katında en doğrusu hangisi ise ona inanıyorum, demesi gerekir. Kendisinden bilgi öğreneceği ilim adamını aramak işini tehir etmek caiz değildir. Böyle bir kişi, sorup araştırmadan beklediğinden ötürü mazur ka*bul edilemezi Allah'ın sıfatlarından herhangi biri hakkında bilgi sa*hibi olmadığı halde bir ilim adamını araştırmayıp beklerse, bir şüp*he mânasına geleceği için böyle bir kimse kafir olur.)
Tevhid ilminin inceliklerinden maksat, imana aykırı düşen ve imanı sarsan şüpheler ve inkâr durumlarıdır. Âhirete iman etmekle ilgili hususlardır. İmam Âzam Şeriata ait bazı hükümlerde duraklamış bir şey söylememiştir. Çünkü bunlar İslâm Şeriatı dahilinde olan hükümlerdi. Ahkâma dair meselelerde duraklamak ve ihtilâfa düş*mek rahmettir. Tevhid ve İslâm inancına ait meselelerde ihtilâfa düşmekse sapıklıktır, bidattir. Şeriata ait hüküm ihtiva eden meselelerdeki hatalar affedilir, belki bu hükmü çıkaran sevap da alır. Fakat Tevhid inancına ait meselelerdeki hükümlerde hataya düş*mek küfürdür, günahtır. Bu hataya düşenler de mecur değil mezurdur. Yani günahkârdır.

Madem internetten indirdin, linkini de ver ki, meselenin önüne-sonuna bakma imkanız olsun. Tercemenin kime ait olduğunu bilelim. Olmaz mı? Bulanık suda balık avlamayalım.

Ayrıca burada esas itibariyle senin kafını karıştıran nedir? Onu da dolaştırmadan, net bi şekilde belirt. Tamam mı?

Bir de merak ettim; felsefeyle mi meşgulsün, yoksa ihtisas alanın akaid ve kelam ilmi mi? Yani bu ince meseleler seni ne kadar ilgilendiriyor? Ziya Paşa'nın, "İdrâk-i meâlî bu küçük akla gerekmez / Zira bu terazi bu kadar sıkleti çekmez" beytini de hatırlatmak isterim. Âmiyâne tabirle, "kantarın topuzunu kaçırma"yasın.

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com