Sorular | Soru sor

Kadınların üst katta erkeklerden önde safa durması...

hocam iki katlı camide aşağıda bayanlar üstte erkekler olsa yada tersi olsa... bayanlar erkeklerden saf olarak önde olsa namaz olurmu?yoksa erkeklerden geride mi durmaları lazım?

Sorduğunuz meseleye, fıkıh lisanında kısaca “muhâzât” denir. Yani namaz kılarken kadının, erkeğin hizasına veya önüne geçmesi demek.

Biraz daha genişçe ifadeyle “muhâzât”, bir kimsenin karşısına geçme, ona karşı durma; cemaatle namaz kılarken bir kadının veya yetişkin bir kız çocuğunun bir erkeğin önünde veya hizasında arada engel olmaksızın durarak namaz kılması manasında bir fıkıh tabiridir.

***

Safların tanzimi

Namaz kılacak cemaat değişik gruplardan oluştuğu zaman saflar şöyle düzenlenir:

- En önde erkekler,

- Sonra erkek çocuklar,

- Sonra kadınlar,

- Daha sonra da kız çocuklar bulunur.

Bu düzenlemeye erkeklerle erkek çocukların uymaması namaza bir zarar vermez. Ama erkeklerle kadınların uymaması durumunda, kadınla aynı hizada bulunan erkeğin namazı bozulur. Namazın bozulması farz olarak kılınan aynı namaz (imama uyma) için geçerlidir. Biri farz namazı kılarken diğerinin nafile kılması durumunda, kadınla erkek aynı safta olsalar, hatta kadın önde bile olsa namaz bozulmaz.

***

Muhâzâtta erkeğin namazının sahih olmaması (geçersiz olması) bazı şartlara bağlıdır:

1- Cemaate namaz kıldıran imam, kadınların da imamı olmaya niyet etmiş olmalıdır.

2- Erkekten ileri veya onun hizasında namaz kılan kadın erginlik çağına gelmiş veya yetişkin/gösterişli bir kız olmalıdır. Bu kadının erkeğin hanımı, akrabası veya yabancı bir kadın olması neticeyi değiştirmez.

3- Muhâzât bir rükün süresince devam etmelidir.

4- Muhâzât secdeli ve rukûlu bir namazda olmalıdır. Bu itibarla cenaze namazında ve tilavet secdesinde muhâzât bir engel teşkil etmez. Ancak tabii ki münasip olan gene saf tanzimine uymaktır.

5- Erkek ve onun hizasında bulunan kadın aynı namazı birlikte cemaat olarak eda ediyor olmalıdır. Şayet aynı namazı erkekle kadın yan yana durarak tek başına kılsalar veya biri tek başına, diğeri cemaatle kılsa eda yönünden ortaklı olmadığı için namazı sahihtir.

6- Erkekle kadın aynı yerde olmalıdır. Biri caminin alt, diğeri üst katında aynı hizada namaz kılsalar namazları sahih olur.

7- Erkek ile kadın arasında bir engel olmamalıdır. Arada direk veya bir kişilik bir boşluk olursa muhâzât namaza zarar vermez.

Bu şartlar bulunur ve erkeklerin safı önünde kadınlar bir saf tutup namaz kılsalar erkeklerin hepsinin namazı bozulur. Erkekler arasında üç kadın bulunsa bunların sağ ve solundan birer erkek ile arkalarındaki her saftan üç erkeğin namazı bozulur. Ama iki veya bir kadın olursa sadece sağ ve soldan birer erkekle, arkadan iki veya bir erkeğin namazı bozulur. Namazı bozulan erkekler birer engel durumunda olduklarından diğerlerinin namazı bozulmaz. [Hâşiyetu't Tahâvî, s. 267-268; Halebî Sağîr s. 304-305. Kamus Tercümesi IV, s. 916. Bilmen, Ö.N., Büyük İslâm İlmihali, 151-152]

***

S o n s ö z

Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) buyurmuşlardır ki:

“Kadınların en hayırlı safı en arka saf, en şerlisi de en ön saftır”. [Muslim, Kitabu’s-Salât, 664]

Hadis-i şerifte mescidin kadınlar kısmına işaret olunmaktadır. Ön saf erkeklere yakın olduğu için, şerli/kötü olarak vasıflandırılıyor.

muhâzât, kadınlar, erkekler, saf, erkek çocuklar, kız çocuklar, üst kat, Erkekle kadın aynı yerde olmalıdır, Biri caminin alt, diğeri üst katında aynı hizada namaz kılsalar namazları sahih olur,

Yorumlar (2)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla