Sorular | Soru sor

Cuma namazı

Bir kimsenin cuma namazı tahrimen mekruh olarak geçerli olsa, yerine öğleyi kılmak farz ya da vacib olur mu?

Cuman namazında ne yapmış da tahrîmî bir mekruh işlemiş? Bunu açıklamadığın için soruna umumi perspektiften cevap vermemiz gerekecek. Şöyle ki:

Namazın vâciplerinden ve sünnetlerinden birini terketmek mekruhtur. Meselâ Fâtiha sûresini okumayı kasten/bilerek ve isteyerek terketmek tahrîmen mekruhtur. Bir vâcibin terkedilmesi sebebiyle tahrîmen mekruh olan bu namaz, esas itibariyle sahih yani geçerli olup kişiden namaz borcunu düşürür ise de, iade edilmesi yani yeniden kılınması vâciptir.

Namazın sünnetlerinden birini, meselâ Sübhâneke okumayı, rükû veya secdelerdeki tesbihleri kasten terketmek mekruhtur. Namazın sünnetlerinden birini terketmek, umumi olarak tenzîhen mekruh olmakla birlikte, tenzîhen mekruh sayılan şeylerin bir kısmı tahrîmen mekruha yakındır. Meselâ müekked bir sünneti terketmek, bir vâcibi terketmek derecesine yakın bir mekruhluğu (kerâheti) ifade eder. Müstehap (mendup) olan bir şeyi terketmek ise, mekruh olmayıp daha iyi ve faziletli bulunanı/evlâ olanı terketmek sayılır.

farz, vâcip, cuma namazı, tahrimen mekruh, geçerli,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com