Sorular | Soru sor

Kutlu Doğum Haftası...

Kutlu doğum haftası ile ilgili ne yorumda bulunursunuz?

Mevlid Kandili ve Kutlu Doğum Haftası

Hudutsuz hamd ü sena âlemlerin Rabbi olan Mevlamız üzerine olsun. Sonra da;

Topyekün canlıların nefesi, tüyü-kılı adedince, arz ve semanın sakinleri sayısınca, levh u kalem’deki, dua ve niyazlardaki harfler miktarınca ve hudutsuzca salât ve selam, Efendimiz Muhammed Mustafa (sallâllâhu aleyhi ve sellem) üzerine olsun. Onun âl ve ashabının, kıyamete kadar sünnetini takip edecek olan ümmetinin üzerine olsun.

Hakkında “levlâke levlâk, lemâ halaktü’l-eflâk: Sen olmasaydın Sen olmasaydın, kâinatı yaratmazdım” ve şânında “ve mâ erselnâke illâ rahmeten li’l-âlemîn: Seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik” buyrulan… Ve halen Medine-i Münevvere’de manevi bir hayatla hay olan… Her an milyonlarca-milyarlarca kez ismi anılan… Bizlere de ona ümmet olmak nasip olan… Dertlerimizin dermanı, başımızın tâcı, gönlümüzün ilacı, iki cihan güneşi Efendimiz (s.a.v.)… Bundan 1400 küsür sene evvel Hira’da tek başına “La İlahe İllallah” davasını yaymak sureti ile cihanı kaplamış olan zulmet perdesini parçalayarak beşeriyyeti zulmetten nura gark eden… İnsanlık âleminin reisi, kainatın efendisi, ins ü cinnin nebisi, Allah Teala’nın sevgilisi, Makam-ı Mahmudun sahibi, eşrefü’l-Kainat/kainatın en şereflisi ve sahibü’l-mucizat olan Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa’nın mübarek vücutlarının doğum gecesi: Mevlid Kandili…

Bilindiği üzere Mevlid-i Nebevî yani Efendimizin doğumu Hicri takvime göre Rebiülevvel ayının 12’nci Pazartesi gecesidir.

Her sene İslâm âleminde Hicrî-Kamerî takvime göre bu gecede Mevlid Kandili olarak ihya edilip kutlanmaktadır.

Sevgili Peygamberimizin (s.a.v.) doğum günü olan Mevlid Kandilini kutlamak, öyle bazılarının dediği gibi, bid’at filan da değildir, uzaktan yakında hurafelerle de ilgisi yoktur.

İmam Süyûtî (rh.) hazretleri gibi hemen hiç kimsenin görüşlerine itiraz edemeyeceği bir muhakkik âlimimizin bu husustaki görüşünü nakledebiliriz… Ki bu görüş, aynı zamanda Ehl-i Sünnet âlimlerinin ortak görüşünü yansıtmaktadır. Şöyle ki:

“İnsanların Mevlid-i Nebevî’de Mevlid okumak için toplanmaları, Kur’an okumaları, Rasûlullah’ın (s.a.v.) veladetiyle ilgili mevzuları ve menkıbeleri seslendirmeleri, sonra da bu vesileyle insanlara yemek yedirmeleri bid’at-i hasenedir/güzel bir bidattır (çirkin ve merdûd olan değil). Çünkü, bu toplantılarda Hz. Muhammed Mustafa’ya (s.a.v.) karşı büyük bir tazim, bir saygı ve Efendimizin dünyayı teşriflerinden ötürü büyük bir sevinç, saadet söz konusudur. Bu ise bu ameli işleyene büyük bir sevap kazındırır.” [Bkz. Suyûtî, el-Hâvî li’l-Fetâvâ, 1, 272, Şâmile]

***

Hicrî-Kamerî takvimin, Miladî-Şemsî takvimden on/on bir gün kısa olmasından dolayı her sene Mevlid Kandilinin günü değişmektedir. Aslında bunun da birçok hikmetleri vardır elbette… Senenin bütün mevsimlerinin bu mübarek gecenin rahmet ve bereketinden istifade etmeleri gibi… Ama Diyanet Vakfı ve Diyanet İşleri Başkanlığı bu kutlamaları cami dışına da taşımak, ilim adamlarının araştırmalarını ve düşüncelerini daha geniş kitlelere ulaştırabilmek ve her sene aynı tarihte bu güne dikkat çekebilmek için Efendimizin dünyayı teşrif ettiği yıl ve gündeki Kamerî 12 Rebiulevvel’in Miladî takvime göre karşılığı olan 20 Nisan gününü ve bir hafta öncesini Kutlu Doğum Haftası olarak ilan etmişlerdir.

1989 yılından itibaren her sene bir hafta boyunca (14-20 Nisan) Efendimizi (s.a.v.) anmaya, bu vesileyle çeşitli etkinlikler yapılmaya başlanmıştır. Toplum tarafından da ilgi gören Kutlu Doğum Haftası her sene yoğun bir şekilde idrak edilmektedir.

Süleyman Çelebi’nin (rahmetullahi aleyh) kaleme almış olduğu “Vesîletü’n-Necât” isimli beyitlerin, Mevlid ismiyle, senelerdir coşku ve heyecanla, dertte-tasada, sevinçte, doğumda, ölümde okunması ve bu âdetin bugün de canlı şekilde devam etmesi, genel çerçeveden bakıldığında, Peygamber (s.a.v.) sevgisi etrafında meydana gelen bir ruhun göstergesi olarak görülebilir. Ancak;

Bu kutlamalara daha farklı ve daha hassas bir zaviyeden baktığımızda, ne yazık ki pek de öyle olmadığına, gerekli ihtiramın-saygının gösterilemediğine şahit olmaktayız. Dolayısiyle her şeyin yerli yerinde olması, zamanında-zemininde ihya edilmesi, kutlanması gerektiğine inanmaktayız. Kutlu Doğum Haftası ve etkinlikleriyle ilgili düşüncemiz bu yönde.

***

Mevlid Hakkında Bilmemiz Gereken Bazı Zaruri Bilgiler

Mevlid ne demektir?

1. Mevlid, doğum zamanı demektir.

2. Mevlid gecesi, Rebiulevvel ayının 11’inci gününü 12’nci günün akşamına bağlayan gecedir.

3. Halk arasında Mevlid olarak bilinen ve sehl-i mümteni’ üslûbiyle yazılmış bir şiir ve kasidedir. Süleyman Çelebi merhum tarafından kaleme alınmış ve asıl adı "Vesîletü’n-Necât" olan bu şiirin mevzuu Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed'i (s.a.v.) övmektir. Mesnevî türündendir, "fâilâtun fâilâtun fâilun" vezninde yazılmıştır ve üç yüze yakın beyitten oluşmaktadır.

***

Mevlid İle İlglili Büyüklerin Değerlendirmeleri

1) Rasûlullah Efendimizin (s.a.v.) mevlidine dâir yazılanların okunması için bir dirhem harcayan, Cennet'te bana arkadaş olur. (Hazret-i Ebû Bekir r.a.)

2) Rasûlullah Efendimizin (s.a.v.) mevlidine kıymet veren, İslâma kıymet vermiştir. (Hazret-i Ömer r.a.)

3) Rasûlullah Efendimizin (s.a.v.) mevlidine kıymet verip mevlid-i şerîf okunmasına vesile olan kişinin dünyâdan îmânla gitmesi umulur. (Hazret-i Ali r.a.)

4) Mevlid okunan yerden belâlar sıkıntılar gider. (Mevlânâ Celâleddîn Rûmî k.s.)

***

Mevlid Kandili/gecesi yapılaması tavsiye edilbilecek ibadetler

• Bu gecenin manevî zenginliğinden istifade etmek için en azından bir Tesbih Namazı kılalmalı, bir de Hatm-i Enbiya yapamalıdır. O'na ümmet olan müminlere gevşeklik yakışmaz.

• Bu güzel günde ve haftada Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’e (s.av.) bol bol salâvat-ı şerif okuyabiliriz. Salâvat-ı Şerif: Allahümme Salli Ala Seyyidina Muhammedin ve Ala Ali Seyyidina Muhammed.

• Bu gece mukaddes kitabımız Kur’an-ı Kerim‘i her zamankinden daha fazla okumalıyız.

• Bu gece mümkünse vakit namazlarımızı (erkekler) camilerde kılmaya özen göstermeliyiz. Hem cami ve cemaat sevabından yararlanmalı hem de diğer Müslüman kardeşlerimizle bütünleşerek kandilini tebrik etmeliyiz.

• Bu gece Tesbih Namazı kılabiliriz, eğer ki yatsı namazı için camiye gidersek ve gittiğimiz camide Tesbih Namazı kılınacaksa cemaatle de kılabiliriz.

• Aile büyüklerimizin, hocalarımızın, anne-babamızın, dostlarımızın ve diğer sevdiklerimizin kandilleri bizzat giderek veya telefon ve benzeri yollarla kutlamalı ve dualarında bize de yer vermelerini istemelidir.

• Kandil gecesinin akşam, yatsı namazı ve sabah namazı mümkünse cemaatle ve camilerde kılınmalıdır.

• Küs ve dargın olduğumuz yakınlarımızla barışmalıyız, gerekirse ilk adımı biz atmalıyız ve gönüller almalıyız.

Kutlu Doğum Haftası, Mevlid Kandili, Sevgili Peygamberimizin (s.a.v.) doğum günü, Kamerî 12 Rebiulevvel, Miladî takvime göre karşılığı olan 20 Nisan günü,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com