Sorular | Soru sor

Hediyeleşme mi yoksa faiz mi?

Selemun aleykum hocam nasilsiniz.gercekten bilmedigim icin soruyoyorum bu vesvese sorusu degildir.yardimci olursaniz sevinirim.soru1: ben cep telefonu almak icin hanimimdan zor izin aldim ve cep telefonu aldim. Hanimimdan izin almadan hanimimla tartismamak icin ben ogluma ben sana para hediye edeyim sen de bana leptop hediye et desem bu bir cesits hediyelesme olurmu ? Hediyelesme olursa bu cesit hediyelesme sunnet ve sevapmidir yosa bu hediyelesme olmaktan cikipta faizmi olur.genel olarak hediyelesmek sevaptir sunnettir inandim.soru2hanimimdan izinsiz habersiz anneme babama para hediye etsem olurmu yani caizmi? Soru3:hanimimdan habersiz kendim leptop alsam habersiz kyllansam caizmi ? Cunku izin vermeyeceginden korkuyorum.hakkinizi helal ediniz.tesekkurler Allah razi olsun.:

Ve aleyküm selam.

1- Çocuğun hediye vermesi sahih değildir. Çocuğa verilen hediyenin sahih olması için de, çocuğun, hediye edilen şeyi eline geçirmesi, ona sahip olup dilediği gibi sarf edebilmesi gerekir. Söylediğiniz iş sünnet olan hediyeleşme usûlüne uygun olmaz. Olsa olsa kendi kendinizi kandırmak-aldatmak olur.

2- Neden caiz olmasın? Kendi kazancınızın tasarruf hakkı siza ait, hanım ne karışır ki? Fıkhen-hukuken durum böyle. Kaldı ki onlar senin ebeveynin, zaten bakmakla mükellefsin. Hanım izin vermese yardım elini çekecek misin onlardan? Olur mu öyle saçmalık! Ama görülen o ki, aile reisliğiniz/otoriteniz sıfırlanmış. O bakımdan sana tavsiyem; annenize-babanıza yapacağınız harcamaları-hediyeleri sakın ola hanımınıza çaktırmayın, yoksa perişan olursunuz!

3- Bunun cevabı da ikinci maddenin içinde...

Hâsılı, “vesvese sorusu değil” diye yazdıkların, gene vesveseden ibaret şeyler... Üç maddenin üçü de “hanım korkusu”na dayanan tecessüse bağlı saçmalıklar... Anlaşılan tedavinle meşgul değilsin, ya da pek mesafe alamamışsın. Umarım tekerrür etmez.

Vesvese, ebeveyn, hanım korkusu, hediyeleşme, çocuğun hediyesi, çocuğa verilen hediye, aile reisliği,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com