Sorular | Soru sor

Elbisedeki ve vücuttaki kurumuş kan ile namaz

selamun aleykum hocam atletimde bazen kurumus kan lekeleri oluyor ne zaman oldugu bilemiyorum bu durumda onceki kilmis oldugum namazlarimi yenilemem icab edermi? Diger bir sorumda sakal trasi olduktan sonra igne ucu kadar kan geldigi oluyor bu sekilde defalarca abdest aliyorum ama bir turlu durmuyor kis aylarinda namaz vakitlerinin dar olmasindan dolayi biraz stres yasiyorum bu durumda ne yapmam gerekir.


Ve aleyküm selam.

1- Daha önce kaç kez sorulmuş ve cevabı da verilmiş bir mesele... Gene aynı dert. Siteye bakmadan soru yöneltmek! Oysa oralara bakıverseniz, mesela taharet ve necaset bahislerine; şu hükme rahatlıkla varabileceksiniz: Eğer kan lekesi namaza mâni olacak miktarda / düzeyde ise, o atletle kıldığınız namazları iade edeceksiniz. Detaylı bilgi için bkz.
http://www.mollacami.net/soru-ve-cevaplar-234.html
http://www.mollacami.net/soru-ve-cevaplar-563.html

2- İkinci sorunuz da gene dikkatsizce ve araştırmadan, kontrol etmeden yazılmış. Bu da sorulup anlatılmış bir mesele. Nitekim o cevaplarda demişiz ki; iğne ucu gibi çıkıp da yerinde kalan kan damlası abdeste mâni olmaz. Bu miktar kanın, el veya parmak ile silinmesi de abdeste zarar vermez. Yaradan çıkan irin ve sarı sular da hüküm bakımından aynıdır. Buna göre mesela traş olurken ya da yara gibi başka sebeple çıkan kan, çıktığı yerin kenarına ulaşır / taşarsa abdest bozulur, ulaşmazsa bozulmaz. Bkz. http://www.mollacami.net/soru-ve-cevaplar-1681.html

Kan etrafa yayılıyorsa, ya kanın durmasını bekleyeceksiniz ya da durdurmanın çaresine bakacaksınız. Hemen kalkıp;

“sakal trasi olduktan sonra igne ucu kadar kan geldigi oluyor bu sekilde defalarca abdest aliyorum ama bir turlu durmuyor kis aylarinda namaz vakitlerinin dar olmasindan dolayi biraz stres yasiyorum bu durumda ne yapmam gerekir?” diye sızlanmanın bir anlamı var mı?

Hangi devirdeyiz? Basit bir kanamaya mı çare bulamıyorsunuz? Yani kendinizi bir “çaresizlik” girdabında göstermeye bayılıyorsunuz!

Sahib-i özür değilsiniz ki, kan aka aka abdest alıp namazınızı kılasınız. Yok öyle dağnıklık, tembellik, çaresizlik! Usûl, erkân ve âdap neyi gerektiriyorsa ona uyacaksınız, uyacağız, buna mecburuz. Yoksa yaptığımız ibadetlerden yana havamızı alırız, Allah korusun.

namaz, Abdest, iğne ucu, elbise, atlet, vücut, kurumuş kan, mâni olacak miktar,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com