Sorular | Soru sor

Zina hükmüne girer mi?

slmn aleyküm hocam..nikahlanmadığın birisiyle tanışıp görüşmek elini tutmak onunla bir mekanda oturup çay içmek zina hükmüne girer mi? ve bu kişiyle evlenme niyetinde isek?
şayet zina hükmüne giriyorsa nasıl bi tevbe istğfar şekli yapmamız gerek


Ve aleyküm selam.

Tanışıp görüşme sünnete, yani İslâmî usûl ve âdaba uygun şartlarda ve hallerde olmalıdır.

Nikahsız el ele tutuşmak elin zinasıdır. Oturup çay içtiğiniz yer umuma açık, herkesin görebileceği-girebileceği, özellikle de yakınlarınızdan insanların hazır bulunduğu bir mekân olmalıdır. Başkalarının izinsiz giremeyeceği kapalı mekânlarda başbaşa kalmanız, İslâm fıkhı-hukuku bakımından “halvet-i sahiha”[*] olur ki, bu da zina hükmündedir.

Bu gibi hâl ve davranışlardan şiddetle kaçınmanız ve eğer bilmeyerek-hataen benzer hareketlerde bulunmuş iseniz, derhal pişmanlıkla tevbe ve istiğfar edip aynı yanlışlara düşmemeye gayret etmelisiniz.

Tevbe ve istiğfarın en basit şekli; öncelikle yaptığından kalben büyük bir pişmanlık duyarak, mümkünse göz yaşı dökerek Allah Teala'ya yönelmek ve bolca "Estağfirullahe'l-azîm ve etûbü ileyk" diyerek Cenab-ı Hakk'tan af dilemektir. Biliyorsan Seyyidü'l-istiğfar'ı söylemen daha güzel ve daha müessir olur.

[*] Halvet, kelime manasıyla bir yerde yalnız kalmak demektir. Halvet-i sahiha yani sahih halvet ise, eşlerin hiç kimsenin göremeyeceği ve istekleri dışında kimsenin giremeyeceği kapalı veya kapalı sayılan bir yerde yalnız kalmaları demektir. Bazı bakımdan fıkhî hüküm olarak zifafla aynı sonuçları doğurmaktadır. Hükmî zifaf diyebileceğimiz bu durumda da kadının mehrin tamamı üzerindeki hakkı kesinleşir. Kısacası, kadın ve erkeğin birinde cinsî yakınlığ mâni olacak bir durum (engel bir rahatsızlık) bulunmazsa halvet sahih olur.

istiğfar, zina, tevbe, Halvet-i sahiha, pişmanlık, nikahsız el ele tutuşmak elin zinasıdır, Estağfirullahe'l-azîm ve etûbü ileyk, göz yaşı, Seyyidü'l-istiğfar,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com