Sorular | Soru sor

sela ya da sala

Selamün aleyküm. Persembe gecesi yatsı namazından önce sela okunması bidat midir ? Sala nedir ? Nerelerde okunur? Allah razi olsun.


Ve aleyküm selâm.

Bir defa başlığı düzelterek başlayalım cevaba... O mefhum / kavram sin ile “selâ” değil, sad ile “Salâ”dır, hatta doğru telaffuzu, “salaah”dır.

Perşembe akşamları dediğiniz akşam da, Cuma akşamıdır. Çünkü 24 saatlik bir günün akşamı, gündüzünden önce gelir. Ülkemizde genelde Cuma akşamları, bilhassa Cuma günleri ve Cenaze namazından önce Salâ verilmesi âdettendir.

Hanefilere ve diğer bazı fâkihlere göre, ölüm haberini hısım ve akrabaya, eşe dosta bildirmek caizdir. Günümüzde bu ilan / duyuru, müezzinlerin "Salâ" okumaları ile yapılmaktadır.

Her zaman ve bâhusus Cuma günleri Sevgili Peygamberimize (s.a.v.) çokça salavât getirmek sünnettir, Allah indinde ecri / mükâf atı büyüktür. Rasûlullah Efendimiz (s.a.v.) zamanında müezzinlerin cuma günleri yüksek sesle salavât getirmeleri tatbikatı olmamıştır. Fakat Müslümanlar arasında süregelen ve günümüzde de el’an devam eden bu uygulama bid’at değildir. Çünkü her mü’minin her vakit ve özellikle Cuma günü Peygamber Efendimize (s.a.v.) salavât getirmesi sünnettir. Salât u selâmla ilgili detaylı bilgi için bkz. http://www.mollacami.net/soru-ve-cevaplar-140.html

Bu bakımdan Cuma akşamı ve günleri müezzinlerin minareden yüksek sesle salavât getirmeleri, hem mü’minlerin salavât getirmelerini hatırlatmak yönünden... Hem de yoğun olarak çalışan insanlara Cuma namazını hatırlatmaları bakımından okunmasında bir mahzur yoktur. Ayrıca bunun cenaze namazı öncesinde okunmasının da bir sakıncası olmadığı gibi, bilakis hepsinin de yararı vardır.

Netice; bu uygulamaların bid’atle uzaktan yakanıdan bir alakası yoktur. Salâ, Rasûlullah Efendimize (s.a.v.) salât u selâm getirmektir. Salât, asıl itibariyle ölülere; selâm ise dirilere mahsustur. Nebiyy-i Ekrem (s.a.v.) bir bakıma (mânen-ruhen) diri, bir bakıma (bedenen-madden) da ölü sayılır. Dolayısiyle Cenab-ı Hakk’ın “Muhakkak ki Allah ve melekleri, Peygambere çok salât ederler. Ey iman edenler, siz de O'na salât edin, tam bir teslimiyetle de selâm verin."[Ahzâb suresi, 56] fermanına imtisalen Ona hem salât hem de selâm ederiz.

Cuma akşamı, Cuma günü ve cenaze namazlarından önce okunan salâ metni kısaca şöyledir:

“es-Salâtu ve's-Selâmu Aleyke Yâ Rasûlallah!

es-Salâtu ve's-Selâmu Aleyke Yâ Habiballah!

es-Salâtu ve's-Selâmu Aleyke Yâ Nûre Arşillah!

es-Salâtu ve's-Selâmu Aleyke Yâ Hayra Halkıllah!

es-Salâtu ve's-Selâmu Aleyke Yâ Seyyide’l-Evvelîne Ve’l-Âhirîn!

Ve’l-Hamdü Lillâhi Rabbi’l-Âlemîn!”

Meali:

“Ey Allah'ın Rasûlu, Salât u Selâm Senin üzerine olsun!

Ey Allah'ın Habibi, Salât u Selâm Senin üzerine olsun!

Ey Allah'ın Arş’ının Nuru, Salât u Selâm Senin üzerine olsun!

Ey Allah'ın Mahlukatının Hayırlısı, Salât u Selâm Senin üzerine olsun!

Ey Öncekilerin ve Sonrakilerin Efendisi, Salât u Selâm Senin üzerine olsun!

Hamd Âlemlerin Rabbi olan Allah içindir.”

Salât u selâm’da çok daha fazla ve farklı ifadeler de vardır. Dileyen dilediği kadarını okuyabilir elbette... Merak edenler, “Evrâd-ı Fethiye”ye müracaat edebilirler.


salavât, salât u selâm, hanefiler, sela, sala, salaah, fakihler, bed'at değildir, Cuma akşamı ve günleri, cenaze namazı öncesi, es-Salâtu ve's-Selâmu Aleyke Yâ Seyyide’l-Evvelîne Ve’l-Âhirîn, Ve’l-Hamdü Lillâhi Rabbi’l-Âlemîn,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com