Sorular | Soru sor

ilmihal, hürmeti müsahere

Selamünaleyküm Hocam,

Dinimi hangi ilmihalden öğrenmemi tavsiye edersiniz?

Kısmetse evlenicem. Hürmeti müsahere diye birşeyin dinimizde hanefi mezhebinde olduğunu öğrendim. Dini nikahımı hürmeti müsahere oluşmaması için hem hanefi hem şafiye göre kıldırmak istiyorum, tedbir almak istiyorum yoksa evliliğim süresince vesveseye düşebilirim. Sizce nikahta böyle bir istekte bulunmam eşim ve ailesi tarafından tepki çekebilirmi daha söylemedim?


Ve aleyküm selam.

1- Dininizi Hasan Arıkan hocaefendinin Muhtasar İlmihal’i, Ömer Nasuhi Bilmen merhumun Büyük İslam İlmihali, Mehmed Zihni Efendinin Nimet-i İslam’ı gibi sağlam ve temel eserlerden öğrenebilirsiniz.

2- Allah me’ud etsin. Hürmet-i musâhare ile ilgili detaylı bilgi için bkz. http://www.mollacami.net/soru-ve-cevaplar-1618.html

Hem Hanefi’ye hem Şâfii’ye göre nikâh için her iki mezhebin de nikah akid şartlarını temin etmeniz ve bunlara uymanız gerekir. Esasında böyle bir şeye gerek yoktur. Aslolan mensubu bulunduğunuz mezhebe uymak, uyamadığınız zaruret / mecburiyet hallerinde de uyabileceğiniz mezhebi hak mezheplerden birin taklit etmektir. Bunun tedbiri de temkini de ihtiyatı da budur.

3- Müstakbel eşinizin ve ailesinin nasıl bir tepki vereceğini siz bilmiyorsanız, biz nerden bilelim?! Olumsuz bir reaksiyon göstereceklerine dair bir düşünce ve tahmininiz varsa, gereksiz olduğunu yukarıda ifade ettik, o halde böyle bir lüzumsuzluğa / sinamekiliğe hiç girmeyiniz, deriz.

Nîmet-i İslâm, Hanefî, Şâfiî, taklit, Muhtasar İlmihal, Büyük İslam İlmihali, Hürmet-i musâhare, reaksiyon, lüzumsuzluğa / sinamekiliğe hiç girmeyiniz,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com