Sorular | Soru sor

Beddua

babam hep beni ve annemi dövüyor


Sizin için ne yapabiliriz?

İstersen mesajının başındaki gibi “beddua” değil de, düzelmesi, hidayeti ve size iyi muamele etmesi için dua edelim.

Mevlam size de kolaylıklar versin, hayırlısı ile bu sıkıntıdan en kısa sürede kurtuluş nasip eylesin.

“...hep dövüyor” dediğine göre, babanız tarafından haksız yere dövüldüğünüz anlaşılıyor. Yani annen geçimsizliğinden dolayı değil, sen de -yaşını belirtmemişsin ama- on yaşına geldiğin halde namaz kılmadığın için değil herhalde... Ki bu nevi cezanın usûlü-şartları- maksadı, yöntemi ve ölçüsü de bellidir İslâm’da... Gaye terbiyedir, cezanın uygulanmasında ölçü de, muhatabı incitip yaralamak değildir. Mesela kadının aile hukukunu çiğnemesi halinde, bir terbiye ve düzeltme tedbiri olarak, içinde yaşanılan topluluğun örf ve âdetine uygun olarak serbest bırakılan “kocanın karısını dövmesi” fiili, Rasûlullah Efendimiz (s.a.v.) tarafından cemiyet ıslah edilerek, insanın ve özellikle zevcenin dövülemeyeceği ifade ve telkin edilip bir nevi izale edilmiş... “İyi bir kocanın karısını dövemeyeceği” kaidesi bu yakışıksız davranışın önüne bir set olarak konmuştur.

Bilinmesi gerekir ki; ölçü dahilinde de olsa, İslâm’da haksız yere kadını, çocuğu dövmek zulümdür. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) kadınların dövülmesini men’edip, hanımlarını dövenlere "hayırsız" demekte ve "Gündüz karısını köle gibi kırbaçlayan birisi, akşam onunla aynı yatağa nasıl girecek?" [Buhârî, Sahih, Nikâh, 93; Ebû Dâvûd, Sünen, Nikâh, 60] diye sormaktadır.

Şiddetli geçimsizlik boşanma sebebidir. Kadın suçsuz yere dayak yiyor ve çaresiz kalıyorsa, son çare olarak ayrılmak için mahkemeye başvurabilir. Hukuk yoluyla ayrılabilir. Bu durum, hem İslâm hukukunda hem de mevcut hukuk sistemimizde vardır, geçerlidir.

Başlangıçta da belirttiğimiz üzere, beddua etmek yerine, ıslah olması / düzelmesi için dua etmek daha uygun, daha faziletli bir davranış olur. Ayrıca unutummak lazım; haksız yere yapılan beddualar kabul olmaz. Haklı olarak yapılan bedduayı da Allah Teala dilerse kabul eder, dilemezse kabul etmez. Ancak haklı olarak bir kadın kocasına beddua etse, günah işlemiş olmaz.

Erkeğin, haksız yere hanımına ve çocuğuna karşı şiddet kullanması büyük günahtır, son derece utanç verici bir ayıptır, ayrıca unutmamak lazım kul hukukuna girer.
Son olarak erkeklere de bir çift sözümüz olsun.

Hanımının güzel huylu olmasını isteyen mü’min, önce kendisi güzel huylu olmalıdır! Kur’an-ı Kerim’de, insana gelen belâ ve musibetlerin, günahları sebebiyle geldiği bildirilmektedir. O halde kişi, dinin emir ve yasaklarına riayet eden hanımı, çoluk-çocuğu ile iyi geçinmelidir. Onlara karşı haksız muamelelerde bulunmamalıdır.

İslâm büyüklerinden Fudayl b. İyaz (k.s.) hazretleri buyuruyor ki:

“Dine uygun olmayan bir iş yaptığımı, hanımımın huysuzluğundan anlardım. Hemen o işime tevbe ettiğim zaman, hanımımın huysuzluğu da giderdi. Böylece tevbemin kabul edildiğini de anlardım.”

namaz, beddua, ölçü, babam, terbiye, beni ve annemi, dövüyor, on yaş, haksız yere, kadının aile hukukunu çiğnemesi,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com