Sorular | Soru sor

Sevgi ya da evlilikte eş seçimi (fikrinizi almak istiyorum)

hocam merhaba...
Daha önce size bu konuyla ilgili soru sormuştum işte birisini seviyorum ama o başkasıyla görüşüyor falan diye. sizde nasibini başka yerde aramalısın demiştiniz.Ama ben içimde tutmaktansa ona karşı olan duygularımı söyledim o da ne olur dedi ne de olmaz dedi . sen de beni anlamalısın, işte o kişiye karşı da çok tereddütlerim var gibi şeyler söyledi. Şu durumda ne yapmalıyım onun o kişiden ayrılmasını mı beklemeliyim, ya da ondan kesin bir cevap mı istemeliyim.


Merhaba kardeşim;

Âcizane kanaatim; ne ayrılmasını beklemeli, ne de kesin cevap istemelisiniz ondan... Kendi haline bırakın artık onu... Böyle karışık ve bulaşık işlerden hayır gelmez, sağlıklı bir aile yapısı oluşmaz.

Önceki cevabımızda ifade ettiğimiz gibi, “nasibinizi başka yerde, farklı insanlarda aramalısınız”. Ama tabii ki neticede karar sizin; kendiniz bilirsiniz. Çünkü her durumda sonucuna katlanmak gene size düşecek. Bir başkasına değil.

Bilindiği gibi yüce dinimiz İslâm hukuk ve ahlâkına göre ebeveynin evlatları üzerinde bir kısım hakları olduğu gibi, çocukların da anne ve babaları üzerinde bir takım hakları vardır. Bu haklardan birisi de evlilik öncesi haklardır.

Çocukların anne-babaları üzerindeki hakkı, anne ve baba evlenmeden önce başlamaktadır. Yani kişi evleneceği ve neslini devam ettireceği hanımı hakkında dikkatli davranması, onu itinayla seçmesi gerekir. Çünkü soyu-sopu / nesli / sülalesi ondan devam edecektir. Bu dünyada en değerli varlığı olan evlatları, o hanımdan dünyaya gelecek ve aynı zamanda da çocukların yetişmesinde onun büyük rolü olacaktır. Nitekim Tâbiîn döneminin büyük âlimlerinden ve ilk olarak Kur’ân-ı Kerîm’in harekelemesini yapmış olan Ebu’l-Esved ed-Düelî (v.69/688) hazretleri, çocuklarına şöyle deyip iftihar edermiş:

- “Küçüklüğünüzde, büyüklüğünüzde, hatta doğumunuzdan önce de size iyilik ettim”.

Doğumlarından önce kendilerine nasıl iyilik ettiğini soran çocuklarına;

- “Size sövülmeyecek bir anne seçtim” dermiş. [Ahmed el-Gandur el-Ahvâlu'ş-Şahsiyye fi't-Teşrî'i'l-İslâmiyye, Kuveyt, 1972, s. 27]

Yani demek istiyor ki evlatlarına; babanızdan başka birileriyle hem-hâl olmamış, adı bir başkasıyla anılmamış, dürüst, iffet ve namus timsâli, güzel ahlâklı bir anne seçtim sizler için, onca insanın, cemiyetin içinden...

Evet, bu kıssada da herhalde hepimiz için ders olabilecek hisseler olmalı değil mi?

sevgi, baba, tereddüt, çocuklar, nasib, evlilikte eş seçimi, ayrılma, başkasıyla görüşüyor, soyu-sopu / nesli / sülalesi, Ebu’l-Esved ed-Düelî, Size sövülmeyecek bir anne seçtim,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com