Sorular | Soru sor

Evde çıplak dolaşmak günah mıdır?

Hocam evde yalnızken veya henüz aklı ermeyen çocukların-bebeğin yanında çıplak dolaşmak günah mıdır? Tşk. Slm..


Örtünmek, bütün canlılar arasında sadece insana mahsus bir meziyettir. Bazı uçuk-kaçık ve münferit yönelişler hariç tutulursa, çıplaklık her dönemde toplum vicdanı ve sağduyusu tarafından arsızlık ve hayasızlık olarak görülmüştür.

***

İslâm dininin örtünme emri, ferdin ruh sağlığını, fıtrî yapı ve haysiyetini, toplumun genel ahlâkını koruma… Cinsler ve insanlar arası münasebetlerde dengeyi gözetme… İnsan onur ve şerefine yakışır bir cinsî hayat ve aile hayatı kurma gibi çeşitli gayelere yöneliktir. Zaruret halleri dışında, gerek yalnızken gerekse bebek, çocuk, her kim olursa olsun, başkalarının yanında çıplak durmak doğru bir davranış biçimi olmaz; edebe uygun değildir, günahtır.

***

İbn Ömer (r.anhüma) anlatıyor: "Rasûlullah (s.a.v.) buyurdular ki, "Çıplaklıktan sakının! Zira sizin yanınızda sadece helâya girdiğinizde ve erkek hanımına sokulunca / yaklaşınca ayrılan melekler var. Onlardan utanın; onlara karşı saygılı olun."[Tirmizî, Sünen, Edeb 42, Hadis no: 2801]

***

Her insanın vücudunda vazifelendirilmiş ve ona yardımcı olan üçyüz seksendört adet melek vardır.

Bunlardan on altısı “Hafaza melekleri”dir. Hafaza melekleri devamlı olarak insanlarla beraber bulunurlar; onları şeytanların şerrinden-zararlarından korumakla vazifelidirler. Kur’ân-ı Kerim’de bu husus şöyle beyan olunmuştur:

“Muhakkak ki üzerinizde koruyucu melekler vardır.”[İnfitâr sûresi, 82/10]

İki tanesi, insanın sağ ve sol omuzlarında gene sürekli olarak bulunan ve amellerini tesbit eden, yazan, manevi kameralarla kayda alan “Kirâmen kâtibîn” melekleridir. Bunlarla ilgili olarak Kur’ân-ı Kerim’de şu açıklamaları görüyoruz:

“İki melek (insanın) sağında ve solunda oturarak yaptıklarını yazmaktadırlar. İnsan hiçbir söz söylemez ki, yanında gözetleyen yazmaya hazır bir melek bulunmasın.”[Kaf sûresi, 50/17-18] “Şunu iyi bilin ki üzerinizde bekçiler, değerli yazıcılar vardır. Onlar, yapmakta olduklarınızı bilirler (eksiksiz olarak yazıp tesbit ederler).”[İnfitâr sûresi, 82/10-11-12]

İki melek de insana def’-i hâcet yaptırmakla memurdur.

Buraya kadar saydıklarımızın toplamı yirmi eder. Geriye kalan 364 melek ise, insan vücudunda bulunan 364 mafsal (eklem) kemiğini tutmakla vazifelidirler. Bu meleklerden birisi, şayet tutmuş olduğu mafsalı bırakmış olsa, o mafsal görevini yapamaz hâle gelir. Bilindiği gibi bu duruma felç diyoruz.

***

Velhasıl hiçbir yerde ve hiçbir zaman yalnız olmadığımızı bilip düşündüğümüzde, çıplak dolaşmanın mümkün olmadığı gerçeğini görürüz.

Hatta bırakınız evde, banyoda ve tuvalette bile çıplak bulunmamaya gayret göstermek gerekir. Bu hususlarda mümkün mertebe meselenin ruhsat yönlerini değil, azimet tarafını tercih etmeliyiz.

Vesselâm…

Evde, çıplak dolaşmak, örtünmek, uçuk-kaçık, arsızlık, hayasızlık, fıtrî, çıplaklıktan sakının, helâ, banyo,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com