Sorular | Soru sor

Oruç

hocam sac boyatırken orucluydum sac boyasının kokusu bıraz keskın benım orucum bozuldumu?bıde esım sıgara ıcıyordu oruç tutmadı hep uzak oturudum ama ıster ıstemez kokusu gelıyordu oruçlarım bozuldumu?


1- Boya kokusu da dahil, hiçbir kokuyla oruç bozulmaz.

Mesela güzel kokan maddeleri, kişinin kendi isteğiyle koklaması da orucu bozmaz. Zira oruçlunun güzel koku sürünmesi veya güzel kokan bir şeyi özel olarak koklaması orucu bozan hususlardan olmadığı gibi, orucun mekruhlarından da değildir.

2- Sigara dumanını iradesi ile alan ve almayanların durumu değişmektedir. İradesi ile sigara dumanını içine alanların orucu bozulur. Çünkü sigara, nargile gibi keyf veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile tiryakilik gereği alınan tüm maddeler (morfin gibi) oruç yasakları çerçevesine girmektedir. O bakımdan oruçlu iken bu tür maddelerden bir tanesi kullanıldığında oruç bozulur, hem kaza hem keffaret gerekir.

Ancak sizin durumunuzda olduğu gibi, iradesiz bir şekilde (kendi isteği ile olmaksızın) başkasının içtiği sigaranın veya nargilenin dumanı içine kaçan kimsenin orucu bozulmaz. Çünkü bundan sakınmak mümkün değildir. Kısacası, hususi olarak dumanı içinize çekmek durumu olmadıkça, odanın içindeki sigara dumanının kokusu orucu bozmaz.

oruç, sigara, madde, koku, boya, koklamak, iradesiz, tiryakilik,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com