Sorular | Soru sor

Yaşlı annem

hocam annem çok yaşlı bazen istemediği şeyler olunca bana beddua ediyo iyilik yapınca da dua ediyo annemin bedduaları kabul oluyor mu


Yüce dinimiz İslâm, evladın anne-babaya karşı, yaşlı olsun genç olsun, son derece saygılı olmasını istemiş ve onlara karşı en küçük bir hürmetsizliği, “öf”demeyi bile haram kılmıştır. Bu bakımdan evlat anne-babanın meşru dairedeki isteklerine uymalı ve onların hayır-dualarını almaya çaba göstermelidir.

Anne-babanın bedduasına gelince…

Anne-babanın bedduasından sakınmalıdır. Ancak haksız olarak beddua ederlerse, şüphesiz Allah Teala her şeyin hakikatini / iç yüzünü bilmektedir. Elbette anne baba dahi olsa haksız olarak yapılan bedduadan dolayı evladı hesaba çekmeyecektir ve haklarını helâl etmemelerinden dolayı evladı sorumlu tutmayacaktır. Yeter ki evlat anne-babasına karşı üzerine düşen vazifeyi aksatmasın.

Rasûlüllah Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:

"Ben lânetçi olarak gönderilmedim." [Müslim, Sahih, Birr, 87]

Ve yine ‘Bir mü'mine lânet (beddua) etmenin, onu öldürmek gibi’ olduğunu bildirirler. [Buhârî, Sahih, Edep, 44]

‘Yapılan bir lânetin (bedduanın) yerine vardığında, haksız yere yapıldıgını görünce sahibine döneceği’ni haber verir. [Tirmizî, Sünen, Birr, 48; Ebû Dâvûd, Sünen, Edep, 45]

Hasılı, dua ve bedduaları kabul edecek olan Hz. Allah'tır. Eğer haksız iseler, anne-baba da olsa bedduaları kabul olmaz. Fakat anne-baba haksız da olsa çocukların onlara isyan etmesi / kötü davranması ve onları rencide etmesi doğru değildir. Onların her türlü helâl isteklerine, Allah’a isyan durumu taşımayan arzularına uymak gerekir. Ancak aksi yöndeki isteklerine uyulmaz.

Sonuç: Yukarıda da belirttiğimiz üzere, haksız yere yapılan beddua makbul değildir. Anne-baba olmak, evlatları üzerinde sınırsız tasarruf hakkını getirmez-gerektirmez. Anne ve babanın yaptığı haksızlıklara karşı, evladın güzel bir lisanla onları kırmadan uyarması icap eder. Şayet güzel lisandan anlamıyorlarsa ya da kırılacaklarsa, susmak daha uygundur.

lânet, hayır-dua, beddua, öf, hürmet, yaşlı anne,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com