Sorular | Soru sor

Maç hakkında

mac hakkında herhangı bır delıl varmı


Ne maçı, kimin maçı?

Eğer meşru spor dallarındaki meşru müsabakaları-yarışları-karşılaşmaları kastediyorsanız, tabii ki dinde delili vardır. En başta Rasûlullah Efendimizle (s.a.v.), muhterem zevceleri Hz. Aişe (r.anha) validemiz yarışmışlardır mesela... Tarih boyunca da pek çok örnekleri vardır, kıyamete kadar da olmaya devam edecektir.

Ama maçtan kastınız günümüzdeki futbol ve benzeri müsabakalar ise, bunun ne mevzumuzla, ne dini amel ve ahlâkımızla-irfanımızla bir alakası vardır. Sistem olarak da, ekonomik olarak da, uygulama ve sonuçları bakımından da neyin ne olduğu ortada değil mi? Bunun nesini soruyorsunuz ki? Var mı ele-avca alınabilecek, İslami açıdan değerlendirilebilecek bir yanı? Batı menşeli, gayr-i İslâmi bir uygulamaya İslâmi esaslar çerçevesinde kılıf bulmaya çalışmak da bizim işimiz olmamalı.

Bir başka yazıda bu hususta yaptığımız kısa ve öz değerlendirme de şöyle idi:

“Futbola kötü nazarla bakılmasının sebebine gelince…

Bildiğiniz gibi dinimizde tasvip ve teşvik edilen oyunlar-eğlenceler bellidir. Bunlar içerisinde ‘futbol’ benzeri bir spor dalı yok. Ayrıca bu oyunun fert ve toplum yararına olduğunu da söyleyemeyiz. Neye hizmet ettiği, kimlerin işine geldiği ve bu alanda hangi dümen ve tezgahların döndüğü de ayrı bir bahis… Boşa vakit harcamanın yanlışlığını ise sanırım anlatmaya gerek yok. Bunlara harcanan zaman ve enerji ile nice mubah ve faydalı şeyler yapılabilir. Yeter ki fert ve toplum doğru yönlere kanalize edilsin/edilebilsin. Öyle değil mi?”
Bkz. http://www.mollacami.net/soru-ve-cevaplar-714.html

futbol, enerji, maç, meşru spor dalları, müsabakalar, yarışlar, oyunlar-eğlenceler, fert, toplum,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com