Sorular | Soru sor

Evlenmek için sevgilisi olmayan bir kız bulmak

1.Evlilik kaderdir yani biz kendimiz birisini tercih ederiz o kişiyle evleniriz ve kaderimizi olur..yani kaderimiz olduğu için bizimle evlenmez,bizimle evleneceğimiz için evlenir önermesini sık sık kullanıyorum bu tabir doğru mudur?

2.Günümüzde herkesin( büyük bir çoğunluğun) kapalı-açık çoğu kızın sevgilisi var. Yani herkes kendisimi belirler evleneceği kişiyi? toplumda duyduğumuz gökte nikahınız siz doğmadan kıyılmıştır lafları uydurmamı? Diğer yandan çoğu insan sevgili yapıyor ben ise yetiştiğim çevrece bunun dinimizce hoş olmadığını bana öğretildi.Şuan sevgilim yok acaba ben mi yanlış yapıyorum yoksa bunca insan mı doğtu yapıyor? Ortalıkta evlenecek kız yok yada nezaman hoşuma bir kız gitse kapalı açık hepsinin sevgilisi oluyor ne yapmalıyım?

3.Evleneceğimiz kişinin bizim hoşumuza gitmesi önemlimi? Baktık baktık çevremde hiç hoşuma giden hoşlandığım boşta kız bulamadık Genede hoşuma gitmesede evlilik olsun diye bir kızla evlenmelimiyim? yada evlenmek istiyorum ama hoşuma giden ve sevgilisi olmayan kız yok ne yapıcam kaderim diyip yan gelip yatmalımıyım ?

Maddeler halindeki sorularınızı teker-teker ele alıp cevapmaya çalışalım.

1. Evlilik kaderdir yani biz kendimiz birisini tercih ederiz, o kişiyle evleniriz ve kaderimizi olur.. Yani kaderimiz olduğu için bizimle evlenmez, bizimle evleneceği için evlenir, önermesini sık sık kullanıyorum, bu tabir doğru mudur?

- Tabir doğru değil, yanlıştır! İfade olarak hatalı… Gayet tabii ki kaderimizde olduğu için bizimle evlenir evlenen kişi. “Bizimle evleneceği için evlenir” demek de, bir nevi zımnen, bu evlilik mukadderdir, yani kaderde olduğu için gerçekleşmiştir anlamına gelir. Ama bu kadar basit bir şey için, bulaşık teli gibi bunca dolambaçlı ifadeye ne gerek var? İnsanları güldürmenin, kendinle alay ettirmenin tefelsüften başka yolu mu kalmamış? Vaz geçin konuşma ve yazışmada böyle karmaşık ifadelerden…

Bir defa sadece evlilik değil, her şey kaderde yazılıdır. Mükevvenatta kader’in dışında bir şey cereyan etmez. Hatta bir yaprak dahi kıpırdamaz. Ama biz kaderde yazılanları bilmeyiz / bilemeyiz. Bilmemiz de yaratılımızdaki imtihan sırrına aykırı olurdu. O Allah’ın ilmi dahilindedir. Bizler de hür irademizle hareket eder, neticede kaderimizi yaşarız. Yaşadıklarımızda-yaptıklarımızda bizi zorlayan bir şey olmadığı için de, fiillerimizin-amelimizin iyi veya kötü olması durumuna göre, imtihan neticesi olarak ceza veya mükafat görürüz.

2. Günümüzde herkesin (büyük bir çoğunluğun) kapalı-açık çoğu kızın sevgilisi var. Yani herkes kendisi mi belirler evleneceği kişiyi? Toplumda duyduğumuz “gökte nikahınız siz doğmadan kıyılmıştır” lafları uydurma mı? Diğer yandan çoğu insan sevgili yapıyor, bana ise yetiştiğim çevrece bunun dinimizce hoş olmadığı öğretildi. Şu an sevgilim yok, acaba ben mi yanlış yapıyorum yoksa bunca insan mı doğtu yapıyor? Ortalıkta evlenecek kız yok yada nezaman hoşuma bir kız gitse kapalı açık hepsinin sevgilisi oluyor ne yapmalıyım?

- Gene kader mevzuu… Elbetteki herkes kendisi yani kendi rızası ile belirler evleneceği kişiyi… Mevlâ zorlamıyor ki, başka kim kimi zorlayabilir? O, sadece senin iradeni hangi yönde kullanacağını bildiği için “Ana Kitab’a / Levh-i Mahfuz’a / Kader defteri”ne yazmı… Bu seni hiçbir şekilde etkiliyor değil ki!

“…gökte nikahınız siz doğmadan kıyılmıştır” sözü de gene kaderle ilgili. Yani bir kişiyle, kaderinizde yazılıysa evlenebilirsiniz, yoksa olmaz, demeğe gelen bir ifade... Ama yanlış anlamalara da açık bir söz olması hasebiyle, bunu da bu haliyle kullanmamak, kullanmaktan daha iyi, daha isabetli olur.

İfadelerde genellemelerden kaçınmak lazım. Toplumda namusuna sahip çıkan dürüst-ahlaklı-nezih nice aile kızları var. Araştırıp bulacaksın. Senin çevren öyle ise, herkes veya toplumun büyük çoğunluğu ya da hepsi öyle demek değildir ki... Her toplumda her türlü insan bulunabilir. Çaresizlik söz konusu olmaz. Yeter ki maddi-manevi tedbirlerine, metod ve yöntemlerine başvurasın, boş verip bunları terk etmeyesin… Tabii ki nikâhlanmadan gayrimeşru bir sevgili edinemez Müslüman bir insan… Doğru olan, meşru olandır. Meşru olan da, dışarıdan bir sevgili edinmek değil, namusunla evlenip yuva kurmaktır. Toplumun geneli böyle yapıyor diye, o akıntıya kapılmanın bir anlamı da faydası da olmaz, bilakis manevi zararı büyük olur. Yanlışa-günaha dalanlarla birlikte sen de dalarsan, işin sonu başka değil, felaket ve Cehennem olur.

3. Evleneceğimiz kişinin bizim hoşumuza gitmesi önemli mi? Baktık baktık çevremde hiç hoşuma giden hoşlandığım boşta kız bulamadık. Gene de hoşuma gitmese de evlilik olsun diye bir kızla evlenmeli miyim? Ya da evlenmek istiyorum ama hoşuma giden ve sevgilisi olmayan kız yok, ne yapıcam, kaderim diyip yan gelip yatmalı mıyım?

- Tabii ki evleneceğiniz / evleneceğimiz kişinin hoşumuza gitmesi, onu beğenmemiz önemli. İnsan, aile gibi kutsal bir yuva kuracağı kişiden hoşlanmazsa, onca hayat çekilir mi ya da nasıl çekilir? Ama bu beğenip hoşlanma yüzde yüz olmayabilir… Hatta olması da mümkün değildir. Her insanın bir başkasında görüp de hoşlanmayacağı durumlar mutlaka olabilir. Kısacası bu da soru mu Allah aşkına?

Aslında bu maddedeki sorunuzun cevabı 2’nci maddede açıklandı. Verilecek cevap belki tekrardan ibaret olacak ama, gene de biraz açmaya çalışalım. Bir kızın ya da erkeğin her halinden hoşlanmayabilirsin. Hayatta hangimiz, hangi insan -sen dahil- dört dörtlüktür ki, evlenmeyi düşündüğümüz kız her haliyle mükemmel olabilsin. Hatasız-kusursuz-eksiksiz kul olmaz. Her yönden tam ve kâmil olduğunu söyleyen de yalan söylemiş olur. Fakat unutmamak gerekir ki; her insanın-kadının beğenmediğimiz yönleri-huyları olabileceği gibi, sevip hoşlanabileceğimiz cihetleri de vardır mutlaka… Meselelere-hadiselere külî açıdan bakmayacaksın, bütüncü olmayacaksın! Artılarına-eksilerine bakıp ona göre değerlendirecek ve kararını da ona göre vereceksin. Kim sana sırf evlenmiş olmak için evlen diyor ki? Öyle saçmalık mı olur? Bu hususla ilgili detaylı bilgi için bkz.
http://www.halisece.com/islami-yazilar-ve-makeleler/285-qkadinlarla-iyi-gecininq.html

Son cümleniz: “…hoşuma giden ve sevgilisi olmayan kız yok ne yapıcam kaderim diyip yan gelip yatmalı mıyım?”

Ne demek yani? Sen yok diyorsan yok mu oluyor? Ne yapacak o durumda ailen, çevren?.. Senin kriterlerine uygun kız mı sipariş edecekler kâinatın dört bir bucağından? Var mı böyle bir usûl ve uygulama bu âlemde? Ayrıca, var mı hayatta yan gelip yatmak? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v.), kaderde her şey yazılmıştır; lakin siz, onların tahakkuku için çalışıp gayret sarf edeceksiniz buyuruyor. Diğer maddi ihtiyaçların için yan gelip yatıyor musun, yoksa çalışıp çabalıyor musun?

Netice: Her üç sorunuz da kafa kırışıklığından mütevellit saçmalıklardır. Bozuk plak gibi bunlara takılıp kalmayın. Ve bilin ki, kader mevzuu uçsuz bucaksız bir deryadır, fazla ve gereksiz dalan boğulur! Biraz kendinize gelmeye bakın, inşaallah düzelir, rahatlarsınız.

Levh-i mahfuz, evlenmek, tercih, kader, mükevvenat, sevgilisi olmayan bir kız, Ana Kitab, Allah’ın ilmi, önerme, bulaşık teli, kapalı-açık,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com