Sorular | Soru sor

Abdest

corap in uzerine mesh olurmu


Çorap üzerine mesh etmek Şîa’nın görüşüdür. Şîa’nın görüşleri ise Sünnî Müslümanları bağlamaz. Ehl-i Sünnet’ten çoraba mesh etmenin caiz olduğunu söyleyen âlimler de vardır. Fakat onlar, bunun şartlarını belirtmişlerdir. O şartlar göz önüne alındığında görülür ki, üzerine meshin caiz olması söz konusu olan çoraplar, günümüzde giyilen çoraplar değildir. Sık ve kalın örgü ya da keçe cinsi çoraplardır. Şöyle ki:

Mestler üzerine meshin caiz olmasının şartları arasında; mestlerin bağsız olarak ayakta durabilecek kadar katı bulunması, içine su almaması ve normal yürüyüşle yaklaşık 5 km. veya daha fazla yürüyüşe dayanıklı olması yer almaktadır. Bu şartları taşıyan çorapların üzerine meshetmek caizdir. Bu nitelikleri taşımayan çorap üzerine meshedilmez.

Bunun yanında, mestler üzerine giyilen çoraplar ince olup, abdest alırken üzerine meshedildiğinde altına ıslaklığı geçirirse, üzerine meshedilmesinde sakınca yoktur. Mest üzerine giyilen çorap altına ıslaklığı geçirmediği takdirde, üzerine meshedilmesi caiz olmaz.

Şîa, Abdest, Ehl-i Sünnet, çorap üzerine mesh, Sık ve kalın örgü, keçe cinsi çoraplar,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com