Sorular | Soru sor

Temizlik

etek tirasi olurken gübürün etrafi temizlenmesi de gerekirmi


Etek ve kasık arası tüylerinin temizliği, göbek altından başlayıp avret mahhalindeki kılların alınmasıyla gerçekleşir. Bu temizlikte arkanın / dübürün / dışkı yerinin etrafındaki kılların da alınıp alınmayacağı meselesi, sohbet toplantılarında da sık-sık sorulmaktadır. Hemen belirtelim; o mahallin de, temizlenmesi gereken kısma dahil edilmesi lazımdır.

Nitekim bu temizliğin de isabetli olacağı meşhur fıkıh ve âdap kitaplarımızda kaydedilmiştir. Bu cümleden olarak Hanefî mezhebinin meşhur kaynağı İbn Abidîn’de (Reddü’l-Muhtâr), kasık temizliğinden bahsedilirken şöyle denilmiştir:

“Makattaki kıllar da bunun gibidir, (yani etek ve kasık arası tüylerin temizliği gibi temizlenmesi gerekir). Hatta onlar, yok edilmeye / tıraş edilip giderilmeye daha lâyıktır; (ön taraftan daha müstahak, daha uygun, daha münasiptir)...”

Ek bilgi:

Her hafta etek tıraşı olmak, bıyıkları kısaltmak, koltuk altını temizlemek sünnettir. Bunları kırk günden fazla yerine getirmemek -bütün mezheplere göre- mekruhtur. Hanefilere göre bu, tahrimen mekruhtur. [Bkz. el-Cezerî, el-Fıkhu ale’l-Mezâhibi’l-Erbaa, 2, 44-45-46]


temizlik, avret mahalli, etek ve kasık arası tüyleri, göbek altı, arka, daha lâyık,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com