Sorular | Soru sor

Kaza borcu

esselamu aleyküm ve rahmetullahi ve berekatü. Hocam benim bir sorum olacaktı kaza borcum var ve bu borcumu şu şekilde ödemeye çalışıyorum.vaktin farzlarına \"niyet ettim allah rızası için en son kazaya kalan öğle namazının farzını kılmaya\" acaba böyle yapmam doğru mu 5 vaktin farzlarına kazaya kalmış diye niyet etsem borcumdan kurtulurmuyum 

Tashih

Bu soruya şöyle cevap vermişiz:

"Ve aleyküm…

“Kazaların için yaptığın niyet doğrudur, güzeldir. Namazın âdâp ve erkânına da riayet ederek öyle devam et. Kazaya kalmış namazlarını bitirdikten sonra -Allah’ın izniyle- borçlarından da kurtulmuş olursun.
“Küçük bir hatırlatma: Keşke soruyu sormazdan-göndermezden evvel sitediki kaza namazaları ile ilgili soru ve cevaplara bir göz atabilseydiniz... En azından ne bizim ne de kendi vaktinizin hırsızı olurdunuz.”

***

Görülüyor ki soruyu yanlış anlamışız. İlk anda benim anladığım; kaza namazlarıma, "niyet ettim Allah rızası için en son kazaya kalan (...) namazının farzını kılmaya" diye niyet etmem doğru olur mu? gibi bir mefhumdu. Tabii cevabı da ona göre vermiş idik. Soruyu anladığımız duruma göre verdiğimiz cevap doğru. Ancak soru farklı, cevabın da farklı olması gerekiyor. Bir okuyucumuz hatırlattı. Kendisine teşekkür ediyorum.

Sorunun cevabı hemen herkesçe malum olduğu üzere, böyle bir şeyin/niyetin caiz olmayacağıdır. Beş vaktin farzları kaza değil edadır. Onları mutlaka eda olarak kılmamız lazım. Kazaları da ayrıca kaza olarak kılacağız. Bunları birbirine karıştırmak olmaz. Kazanın zaten vakti geniştir, müsait olduğun her zaman kılabilirsin onları… Ama eda, sadece vakti içerisinde kılınabilir. Dolayısiyle vaktin namazını eda etmez de kaza kılacak olursan, onu da kazaya bırakmış olursun ki, büyük bir günah ve vebâl olur!

Düzeltir, özür dileriz.

niyet, kaza borcu, ödeme, vaktin farzları, doğru mu,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com