Sorular | Soru sor

Dini nıkah

hocam yine eger bayan kendi nıkahını kıydırması caızse sesinin haram olmamasın içi 2erkek şahit yerine 4 bayan şahitle nıkahı kıydırabılırmı?başka kıydıracak kimse bulamadıysa...rahatsız ettım ıyı sahurlar


Ben gene sormadan edemeyeceğim: Damat adayı erkek orda dururken, gelin hanımın illa da nikah kıymak için canhıraş bir şekilde ısrarı niye? Eğer ortada erkek yoksa, kadın kiminle evlenecek? Öyle değil mi? (Bayan kelimesinden de nefret ediyorum, çok mecbur kalmadıkça kullanmak istemiyorum.)

Hadi diyelim ki damadın vekili var ve o da kadınsa, nikahın sıhhati için olması gereken şartlar bulunduktan sonra, nikahı kadın da kıyabilir. Ayrıca hanımların sesi mutlak manada haram değildir. Haramlık, onun konuşmasındaki tavırla ilgilidir. Yani cilveyle-işveyle alakalıdır. Yoksa vakur bir şekilde konuşup meramını anlatan kadının sesi için haramlık söz konusu olmaz.

Bütün bunlar tamam. Ancaaak…

4 hanımla şahitlik olmaz. Zira şahitlerin, büluğ çağına ermiş, aklı başında iki erkek veya bir erkekle iki kadından oluşması şarttır. Aksi halde nikah geçersizdir.

***

Son olarak size ve sizin gibilere genel tavsiyem; mutlaka ama mutlaka İslâmi şuur ve imani idrâk sahibi olmaya gayret edin. Uçurum kenarlarında dolaşmayı itiyat edinmeyin.

Zira şuur ve idrâkin yokluğu ya da eksikliği kesin ve yalın bir durumdur. Fakat bir de olan şuur ve idrâkin derecesi, işleyişi, kıvamı, seviyesi, incelikleri söz konusudur. O noktalarda da mutlaka “itidal” ve “istikamet” gibi hayatî ilkeler devreye girmelidir. İtidalden uzaklaşıp ifratlara (aşırılıklara) dalanların, istikametten sapma ihtimalleri çok büyüktür.

Lütfen kendinize gelin. Ciddi olun. İslami meselelerle oynanmaz, kafamıza göre uydurmaya çalışılmaz. Gerçekten inanıyorsanız, İslâmî usûl ve âdaba uyacaksınız! Nefsin ve Şeytanın adımlarına değil, Allah’ın gösterdiği ve uyun buyurduğu sırat-ı müstakime tâbi olacaksınız! Hem de hiç tereddüt etmeden, zorlanmadan…

es-Selâmu alâ meni’t-tebea’l-hüda…

şahitlik, bayan, Dini nikah, damat, vakur, sıhhati, vekil, hanımların sesi, cilve, işve, iki erkek veya bir erkekle iki kadın,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com