Sorular | Soru sor

Çok evlilik

Kuran bir erkeğin 4 kadınla evlenebileceğini yazıyor bu etik açıdan ne kadar doğrudur? Arabistan\'da şeyhlerin çok evlilik yapması günah değil midir? bir erkekle bir kadının el ele tokalaşmasını bile yasaklayan din 70 yaşındaki bir dedenin 15 yaşında körpecik bir kızla evlenmesini yasaklamıyor mu? 70 yaşındaki adam çıkıp o kıza helalimdir benimdir diyor..


(1) Allah Telala’ya -hâşâ- “etik” dersi mi vermeğe kalkışıyorsun! Evlilikte neyin doğru neyin eğri olduğunu sen mi tayin edeceksin? Haddini bil. Zira ecdadımız, “Eğer İslâm’ın 6’ncı bir şatı olacak olsaydı, ‘haddini bilmek’ olurdu” demişler. Hâlık değil, zavallı bir mahluksun! Sen hiç herhangi bir aletin, mucidine-ustasına veya sıradan birilerinin bir işin uzmanına akıl verdiğine, onu tenkit ettiğine şahit oldun mu? Meşhur tabirdir; “Orada dur ve çizmeyi aşma”! Dinde “ta’lîlî” olmayıp “taabudî” olan hususlar, neden-niçin kabul etmezler. Sorgulamaya kalkışırsan şayet, “kantarın topuzunu kaçırırsın”!

(2) Arabistan’daki “şeyhlerin” yaptıkları da senden sorulmaz, merak edip tasalanma! Uluslar arası hukuk noktasından da zaten karışamazsın. Manevi cihetten herkesin hesabı kendine aittir. Dikkat et, kendi faturanı hayli kabartmış gözüküyorsun!

(3) İslâm hukukunda kadın ve erkeğin evliliğinde “yaş farkı sınırı” diye bir tahdit yoktur, yeter ki taraflar reşit ve reşide olsun. Düşünsene; hiç yasak olsaydı bu dinin mübelliği, Hâtemü’l-Enbiya, Âlemlere Rahmet Sevgili Peygamberimiz’le (s.a.v.) Hz. Âişe (r.anha) validemiz evlenirler miydi? Ayrıca dünyanın hiçbir yerinde ve hiçbir hukuk sisteminde de böyle bir sınırlama yoktur. Hele ki içerdeki ve dışardaki nikâhsız yaşayanları göz önüne getirirsen, bunun böyle olduğunu “kör gözüne mertek” gibi görürsün!

(4) Adam hanımına, helâline; helâlim, hanımım demeyecek de, “haramım” “başkasının hanımı” mı diyecekti? Zırvanın bu denlisine pes doğrusu…

(5) Öyle görülüyor ki, “saçmalama özgürlüğü”nde sınırları zorlamış, zirveye tırmanmışsın. Dikkatli ol, daha ileri gitme, dönüş yoluna gir, itikadi açıdan uçurumun kenarındasın!

şeyhler, Hz. Âişe, Hâtemü’l-enbiya, yaş farkı, çok evlilik, 4 kadın, Arabistan, saçmalama özgürlüğü,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com