Sorular | Soru sor

Rüya ve insanda bulunan iki ruh

selam aleyküm hocam h.humaş abi buyurdularki mealen rüya halinde iken insandan ruhu meleki çıkar akılda onunla beraberdir ruhu cismani kalır.o halde acaba kişi rüya halinde bir kadınla beraber olup ihtilam olsa zahiren değilde batinen mesul olur mu manen terakkisine engel olur mu


Ve aleyküm selam.

Hz. Ali’ye (r.a.) bir kişi gelmiş ve birilerini şikayet etmiş. Demiş ki; efendim, falanca kimse rüyasında benim annemle birlikte olmuş, cezasını veriniz.

Hz. Ali (r.a.) davalıyı yani şikayetçi olunan kişiyi çağırtmış, açık alana dikmiş. Sonra da onun gölgesine, zina suçundan dolayı vurulması gereken 100 sopayı vurdurmuş... Tamam mı, anlaşıldı mı?

Rüyadaki bir vak’adan dolayı ne zâhiren ne de bâtınen kişi suçlu olmaz ki, varsa kabiliyet ve istidadı, terakkisine mâni olsun... Yeter ki sen terakki için icap eden sa’y u gayreti/çabayı göster.

Kaldı ki neticede rüya bu. İradenle/isteğinle olan bir şey değil. Hem Nakşî yolunda rüyalarla meşgul olunmaz, ona itibar da edilmez. Fazla uyumamaya, rüyalara-hülyalara dalmamaya bak; işine-gücüne, hizmetine, vazifene yönelmeye gayret et.

***

İnsanda bulunan iki ruh

Buharî, Müslim, Muvatta, Ebu Davud, Tirmizi, Nesaiî’de geçen bir hadiste şöyle buyrulmuştur: “Allah Teâlâ, ruhlarınızı dilediği zaman kabzeder, dilediği zaman geri gönderir…”

İmam Malik, Zeyd İbn Eslem'den (r.anhuma) naklen anlatıyor: “Rasûlullah (s.a.v.) buyurdu ki: “Muhakkak ki, Allah ruhlarımızı kabzetmektedir. Dilerse onu, bize bundan başka bir vakitte iade eder.”

Hadiste yer verilen ruhun Allah Teala tarafından kabzı ve dilediği zaman iadesi meselesi ile ilgili olarak İzzü'bnu Abdi's-Selâm (rh.) şu açıklamaya yer vermiştir:

“Her cesette iki ruh vardır. Biri ruhu'l-yakaza ki, o cesette bulundukça kişi uyanık olur. Kişi uyuyunca bu ruh cesetten çıkar ve rüyalar görür. İkincisi de ruhu'l-hayattır. Bununla alakalı İlâhî kanuna göre, bu ruh bedende bulundukça ceset canlıdır, bedeni terk etti mi ceset artık ölür, cesede dönünce, beden canlanır. Bu ki ruh, cesedin içindedir. Bunların gerçek yerini de, Allah'ın (c.c.) buna muttali kıldığı kimseler bilebilir. Bunlar bir kadının tek karnında beraberce bulunan iki cenin gibidirler.”

Âlimimiz bu meselenin açıklamasına Kuran'dan delil kaydederek şöyle devam ederler:

“Allah, ölümleri anında nefisleri(n/canlıların ruhlarını) alır. Ölmeyenleri ise uykularında (bir nevi ölüme mahkum eder). Böylece, üzerlerine ölümle hüküm verdiği kimseleri(n ruhlarını) tutar; diğerlerini ise, belirli bir vakte (öleceği zamana) kadar salıverir. Şüphesiz ki bunda, ibret alacak bir kavim için nice deliller vardır.” [Zümer suresi, 42]

Bu ayetin tefsiri şöyledir: “Allah (ölenin) ölümü zamanında ruhunu kabzeder” demek, “Allah cesedin ölümüne sebep olmayan nefislerini/ruhlarını uykuları sırasında tutar, ölümüne hükmettiklerini yanında alıkor, cesedine göndermez. Diğer nefisleri (yani yakaza ruhlarını) ecelleri gelinceye kadar cesetlerine geri gönderir. İşte bu ecel, ölüm ecelidir. Bu ecel gelince, hayat ve yakaza ruhlarının her ikisini de beraberce tutar, cesede göndermez, böylece gerçek ölüm vukua gelir.”

akıl, Rüya, sa’y u gayret, iki ruh, ruhu'l-yakaza, ruhu'l-hayat, meleki, cismani, zahiren, batınen, terakki,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com