Sorular | Soru sor

Ticari maksatla alınan arazinin zekâtı

SELAMÜN ALEYKÜM HOCAM.
SORU 1: BİR KİMSE PARASINI DEĞERLENDİRMEK İÇİN ARAZİ ALSA(ARAZİDE HERHANGİ BİR HASAT İŞLEMİ YAPMIYOR) O ARAZİNİN ZEKATINI HER SENE VERMESİ İCAP EDER Mİ?YOKSA ARAZİYİ SATTIĞI ZAMAN MI VERMESİ GEREKİR?LÜTFEN KAYNAK VERİRMİSİNİZ?
SORU 2: KENDİ OTURDUĞU EVDEN FAZLA DAİRESİ OLUP KİRAYA VERSE BU EVİN ZEKATINI NASIL VERMESİ GEREKİR? EVİN BEDELİ ÜZERİNDEN Mİ? YOKSA YILLIK KİRA GELİRİ ÜZERİNDEN Mİ?


Ve aleyküm selam.

1) Parayı değerlendirmek için alınan arazi ticaret malıdır ve zekâtı da ticari malların zekâtına tâbidir. Binaenaleyh her sene değeri üzerinden zekâtının verilmesi farzdır. Bu ve benzeri meseleleri, fıkha dair eserlerin hemen hepsinin zekât bahsinde bulabilirsiniz. Ayrıca bir kaynak göstermeye gerek yok. En basitinden, elinizin altında bulunan Büyük İslam İlmihali gibi eserlere bakabilirsiniz.

2) Kiraya verilen gayrimenkullerinin zekâtı, getirdikleri kira üzerindendir. Eğer kişinin başka geliri yok, fakat bu kira gelirleri de sene sonunda zekât nisabına baliğ oluyorsa, o meblağ üzerinden zekâtının verilmesi gerekir. Şayet bu kira gelirleri başlı başına zekât nisabına ulaşmıyor, ama kişinin başka gelirleri de var ve onlarla birlikte nisap miktarına ulaşıyorsa varlığı, hepsinin birden hesabı yapılarak tamamı üzerinden zekâtının verilmesi icap eder.

nisab, Ticari maksatla alınan arazinin zekâtı, Kiraya verilen gayrimenkullerinin zekâtı, sene sonu,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com