Sorular | Soru sor

KUR'AN-I KERİM

SELAMÜN ALEYKÜM HOCAM BENİM SORUM DAHA ÖNCE SORULMUŞTUR BELKİ AMA BU SİTEYİ YENİ BULDUĞUM İÇİN KUSURA BAKMAYIN BEN MESCİDE CAMİYE GİRDİĞİMDE KURANI KERİM OKUNUYOR NAMAZIN SÜNNETİNDEN BAŞLAYACAĞIM AMA BİR TARAFTANDA KURANI KERİM OKUNUYOR NE YAPMALIYIM


Namazınızı kılabilirsiniz, herhangi bir mahzuru olmaz.

Meselenin detaylı izahına gelince..

Bilindiği gibi ayet-i kerimede; “Kur'an okunduğu zaman onu dinleyin ve susun ki size merhamet edilsin” [A’raf suresi, 204] buyrulmaktadır.

Kur’an-ı Kerim okunurken Müslümanların konuşmayı bırakıp onu dinlemeleri istenmekle birlikte bunun farz olup olmadığı, farz olması durumunda da bu hükmün mutlak olup olmadığı hususunda farklı görüşler vardır. Bazı âlimlerin görüşüne göre Kur’an okunduğunda onu dinlemek her zaman farzdır. Bazılarına göre bu ayet, farziyet değil tavsiye (nedb) manası taşımaktadır. Bazı âlimlere göre ise ayet, sadece namazda okunan Kur’an’ı dinlemekle ilgilidir; namaz dışında Kur’an okunurken onu dinlemek ise müstehaptır.

Hanefi mezhebinde, namaz dışında Kur’an okunurken onu dinlemenin hükmü hakkında iki görüş vardır.

Birine göre bu dinleme farz-ı ayn, diğerine göre ise farz-ı kifayedir.

Farz-ı kifaye olduğunu söyleyenlere göre, Kur’an okunan yerde onu dinleyen birileri varsa diğerlerinden sorumluluk düşer.

Ayrıca bu mezhepteki her iki görüşe göre de, Kur’an okunurken, bir mazeret sebebiyle onu dinleyemeyenler sorumlu olmazlar. Özellikle, çarşı-pazar ve işyeri gibi mekânlarda insanlar, kendi işleriyle uğraşırken, birileri onların yanında ya da yakınında Kur’an okuyorsa, dinlemeyenlerin değil, okuyanın günahkâr olacağı ifade edilmiştir.

***

S o n u ç

Buna göre, başkalarının dinlemesine mâni olmadan camide sesli olarak Kur’an okunurken bir kenarda namaz kılmakta bir mahzur/sakınca yoktur.

farz-ı kifâye, cami, ne yapmalıyım, mescid, Kur'an-ı Kerim okunuyor, namazın sünnetinden başlayacağım, kılabilirsiniz, dinleme,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com