Sorular | Soru sor

Salavât

Sayın Hocalarım,
\'\'Es salatü ves selamü aleyke ya seyyidi ya rasulellahi huz biyedi kallet hıyleti edrikni edrikni edrikni bi lutfike ve keramike ya sahıbel lutfi vel ihsani şeyen lillah.\'\'
şeklindeki salavatın anlamı nedir? Bu surette salavat getirmenin mahsuru var mıdır?
Selam ve dua ile..


“Sayın” okurumuz;

Bir yerlerden kopyalayıp yapıştırdığınız salât ü selâm'ın öncelikle düzgün okunuşunu yazalım. Sonra da sorularınızı cevaplamaya çalışalım.

Mezkür salât u selâmın okunuşu:

“es-Salâtu ve’s-selâmu aleyke yâ Seyidî yâ Rasûlallah, huz biyedî, kallet hîlletî, edriknî - edriknî - edriknî (3 defa okunuyor) bi-lûtfike ve keremike yâ sâhibe’l-lûtfi ve’l-ihsîni şey’en lillâh”.

Mânâsı: “Ey seyyidim/efendim, yâ Rasûlallah salât ve selâm senin üzerine olsun. Elimden tut (yardımını esirgeme); gücüm-kuvvetim eksildi, çaresiz kaldım (sıkıntıdayım)! Yetiş, yetiş, yetiş; ey sırf Allah için lûtuf ve ihsan sahibi olan (Peygamberim), lûtfunla-kereminle (yetiş; cömertliğinle ikram ve ihsan eyle)!”

Bu tarzda salavât okumanın bir mahzuru olmaz. Bu üslupla eserlerde-rivayetlerde de mevcuttur. Maddi-manevi pek çok sıkıntılardan kurtulmaya, bunları kolaylıkla atlatmaya vesildir. Ancak diğer salavatlar gibi bunu da çokça okumalıdır. Yoksa birkaç sefer okuyup bırakmakla olmaz.

salavât, selam, salât, Seyidî, kallet hîlletî, edriknî, yetiş, elimden tut, çaresiz kaldım,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com