Sorular | Soru sor

Hamilelikte saç tıraşı

hamileyken saç kesmenin hükmü nedir?


Gerek hamile iken, gerekse diğer zamanlarda hanımların saçlarını kesmelerine / kestirmelerine, kısaca iki açıdan bakmak ve değerlendirmek isabetli olur.

Bunlardan ilki, saçın, kadının süsü / zineti olmasıdır. Bir bakıma kadın için saç, onu erkekten ayıran önemli bir özelliğidir, güzelliğidir. Bu itibarla hiçbir meşru sebep yokken ve mazeret bulunmazken kadının saçını kesmesine müsaade edilmez. Ancak bakımında ve kurutulmasında bir takım zorluklarla karşılaşırsa, kısaltmasında bir mahzur yoktur. Mesela hamile ve lohusa olan bir hanım için bu gerekçe makul ve yerindedir. Demek ki, bu durumlarda olan bir hanım, isterse saçını kısaltabilir. Nitekim “Ezvâc-ı tâhirat, (Peygamberimizin hanımları) kulak yumuşağını geçmeyecek miktarda saçlarını kısaltırlardı.” [Ali el-Müttakî, Kenzü’l-Ummâl, 3, 35]

İkincisi, yani burada gözden uzak tutulmaması gereken önemli diğer bir nokta da, kadının saçını keserken erkeğe benzeme gibi bir niyetinin bulunmaması lâzımdır veya saçını erkek tıraşı gibi yapmamalıdır. Çünkü hadis-i şeriflarinde Rasûlullah Efendimiz (s.a.v.), “Allah, kadınlardan erkeğe benzemeye özenenleri İlâhi rahmetten uzak kılsın” [Ebû Dâvud, Sünen, Libas, 31] buyurmaktadır.

lohusa, hamilelik, saç kesme, Ezvâc-ı tâhirat, kulak yumuşağını geçmeyecek miktarda, saçlarını kısaltırlardı,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com