Sorular | Soru sor

Allah'ın (c.c.) Sıfatları

Selamün Aleyküm hocam,
Allah CC ün Sıfat ı Subutiyyesi hakkında ne aynı ne de gayri dir diyoruz. Zati Sıfatları içinde Vucud, Kıdem, Beka, .... 6 tanesi içinde ne aynı ne gayri denilir mi ? Rabbi mizin Allah İsmi ve Diğer İsimleri içinde Aynı ve gayri denilir mi ? Meseleyi bir türülü çözemedim. Ne yapmak lazımdır ? Nasıl bileceğiz. Farklı kaynaklarda değişik olarak yer alıyor. Teşekkür ederim.

Ve aleyküm selam.

Avam için tavsiyemiz; bu gibi itikadî meselelerde, ilmihal kitaplarında Ehl-i Sünnet âlimlerinin yazdıkları/söyledikleri çerçevede inanmak, onun dışındakilerle kafayı-gönlü karıştırıp bulandırmamaktır.

Hatta aynı tavsiyemiz, ilim erbabı için de câri ve mer’îdir. Zira kelâmî meselelere/felsefeye fazlaca dalmak, Allah korusun, bu deryada her an boğulma tehlikesini de beraberinde taşımaktadır. Hele hele net’te böyle soru-cevap formatındaki bir platformda bu ve benzeri meseleleri derinlemesine ele alıp tahliline girmek çok da sağlıklı neticeler vermemektedir. Birkaç cevaptan sonra, gerek kendi itikadî sağlığı bakımından gerekse diğer okurların kafa karışıklığına sebebbiyet vermemek açısından sorularına nokta koyduğumuz birileri var sitede malumunuz... Sû-i zanda bulunmuş olmayayım; umarım değişik isimle girmiş aynı şahıs değilsinizdir. Kaldı ki öyle de olsa fark etmez, çünkü cevap verecek değiliz.

Akaid ve kelâma dair sağlam temeli olan birileri, böyle meselelerde nasıl bir yol takip edeceğini bilir. Ehl-i Sünnet’in dışındaki yanlış yollara dalmaz, çıkmaz sokaklara girmez, uçurumlara yuvarlanıp heder olmayı göze almaz. Onun hedefi “necat yolu”nu takip ederek hakiki kurtuluşa ermek, Cennet ve Cemâl-i İlahi ile müşerref olmaktır.

avam, Ehl-i Sünnet, akaid, kelâm, Allah'ın sıfatları, felsefe, ilim erbabı, câri, mer'î, format, kafa, gönül,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com