Sorular | Soru sor

'Çocuğumun ölüsünü öpeyim ki..' demek yemin midir?

'Çocuğumun ölüsünü öpeyim ki..' demek yemin midir, yeminse nasıl kurtulunur? Soruma cevap lütfederseniz memnun olurum. Tşk..

Hayır; “Çocuğumun ölüsünü öpeyim” sözü yemin değildir.

Fakat Müslüman bu ve buna benzer hoş olmayan sözlerden uzak durmalıdır. Bundan dolayı da tevbe etmeli ve bir daha söylememeye çalışmalıdır.

***

Kasem suretiyle yemin; ya "Vallâhi, Billâhi, Tallâhi" denilmekle Allah'ın zatına... Veya Allah'a yemin edilmesi mutad/âdet haline gelmiş olan "Rahmân ve Rahîm" gibi mübarek isimlerinden birine... Yahut da "Allah'ın izzeti ve kudreti" gibi sıfatlarından birine and içmekle/yemin etmektle olur.

Allah'tan ve O'nun sıfatlarından başka olan şeylere; mesela peygamberlere, Kâbe'ye dahi yemin edilemez. Yaratıklardan birinin başına ve hayatına, ölümüne ve ölüsüne de yemin edilmesi caiz değildir.

"Kasem ederim", "Yemin ederim", "Şehâdet ederim", "Allahü Teâlâ ile ahd olsun", "Allahü Teâlâ ile misakım olsun", "Üzerime yemin olsun", "Üzerime ahd olsun" sözleri de birer yemin sayılır.

Helâl olan bir şeyi kendisine haram kılmak da yemin sayılır. Mesela "Şu yemeği yemek bana haram olsun" demek bir yemindir. Onun için bu yemeği sonradan yemek, keffareti gerektirir.

***

Sonuç: Şayet o sözünüz yemin olsaydı, yaptığınız yemine de bağlı kalmayıp onu bozsaydınız, keffaret gerekirdi.

Yemin keffaretişu şekilde yerine getirilir:

1) Eğer gücü yetiyorsa, müslüman veya gayrimüslim bir köle veya cariye azad etmek...

2) On yoksulu akşamlı-sabahlı doyurmak... Bunun yerine on fakire birer fitre mikdarı bir şey verilmesi de yeterli olur. Bir fakire on gün birer fitre verilmesi veya on gün sabah-akşam yemek yedirilmesi de caizdir.

3) On yoksulu-fakiri orta halde birer elbise ile giydirmek... Bir fakire on gün birer elbise verilmesi de caizdir. Fakat on elbise bir fakire bir günde verilirse, yalnız bir elbise verilmiş gibi olur.

Bu üç şeyden hiç birine gücü yetmiyorsa,

4) Üç gün peşpeşe oruç tutmaktır.

Bu oruç arasına, âdet hali sebebiyle dahi olsa, bir kesinti girerse yeniden tutulması gerekir.

Şafiîlere göre yemin keffareti orucunun peşpeşe tutulması şart değildir.

'Çocuğumun ölüsünü öpeyim ki..' demek yemin midir?, yemin keffareti, On yoksulu akşamlı-sabahlı doyurmak, On yoksulu-fakiri orta halde birer elbise ile giydirmek, Üç gün peşpeşe oruç tutmak,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com