Sorular | Soru sor

Süt kardeşlikten doğan çocukların durumu

S.Aleyküm
Bir hoca efendi bu çocukların hadım edilmeleri gerekli olduğunu söyledi?. Bu çocukların ne günahı vardır. evet nesepleri babaya aittir ama durumlarına netlik kazandırabilir misiniz?


Ve aleyküm selam.

Sorunun cevabı da içinde; öyle ya, “çocukların günahı ne”? Onların herhangi bir vebâli olmadığı gibi, ayrıca “süt anneliği” dinen yasak olan bir şey değil. Onun sonucu olan “süt kardeşliği” de İslâm hukukunda hükümleri olan bir müessese. Bilindiği üzre başta Rasûlullah Efendimizin (s.a.v.) süt anneleri ve dolayısiyle süt kardeşleri vardı.

Şayet “Süt kardeşler” bir hata yapmışlarsa, bunun sonucunda doğacak çocuğun taksiri ne? Olmaz öyle şey! Her ne kadar çocuk zina mahsulü hükmünde de olsa, bu kusurda onun hiçbir dahli ve suçu yoktur. Dolayısiyle böyle bir yavruyu iğdiş etmenin caiz olmayacağı, ona yapılacak bu operasyonun zulüm ve haram olacağında kimsenin kuşkusu olmamalıdır.

Bu hususlarda yanlışa düşmemenin yolu da, ebeveynlerin çocuklarına -varsa şayet- süt kardeş ya da kardeşlerini bildirmeleri, onların da birbirlerini tanıyarak ona göre dikkat etmeleridir. İtinalı davrandıktan sonra hiçbir mahzur söz konusu olmaz. Bu hatalara düşülmez. Ama dikkatsizsen, düz yolda bile tökezlersin, o da ayrı bir mesele!

***

Hadım etmek caiz değildir

Türkçemiz'de iğdiş etmek, burmak, enemek de denilen hadımlığa, fıkıh lisanında tavâşî, hisâ veya ihtisâ deniliyor.

“Bir insanı, cinsî hayatından mahrum etme” demek olan hadımlık, İslâm hukukunda caiz görülmemiştir. Erkeğin cinsel organının kesilerek hadım edilmesi tamamen yasaklandığı gibi, hayaları kesilerek veya tesirsiz hale getirilerek hadım edilme de yasaklanmıştır. Bu ikinciye ihtisâ denmektedir.

Cenab Hak Kur’an-ı Kerim’de buyuruyor ki:

“Allah onu (şeytanı) lânetlemiş (rahmetinden kovmuş); o da şöyle demiştir: ‘Yemin ederim ki, kullarından belli bir pay edineceğim. Onları mutlaka saptıracağım, muhakkak onları boş kuruntulara boğacağım, kesinlikle onlara emredeceğim de hayvanların kulaklarını yaracaklar (putlar için nişanlayacaklar), şüphesiz onlara emredeceğim de, Allah'ın yarattığını değiştirecekler’. Kim Allah'ı bırakır da şeytanı dost edinirse elbette apaçık bir ziyana düşmüştür.” [Nisa suresi, 118-119]

Bu ayet-i celilede geçen “Allah'ın yarattığını değiştirecekler" ifâdesi, müfessirler tarafından çeşitli manalarda açıklanmıştır. Âlimlerin büyük bir kısmı buna, "Erkekleri hadımlaştıracaklar" diye mana vermişlerdir. [Beyzâvî, Envâru't-Tenzîl ve Esrâru't-Te'vîl, Mısır 1955, 1, 102; Maverdî, en-Nuketu ve'l-Uyûn, Beyrut 1992, 1, 530]

Ehl-i Sünnet’in bütün mezhep imamları, fakihler, insanları hadımlaştırmayı caiz görmemişler ve haram olarak kabul etmişlerdir.

Hayvanları hadımlaştırma hususunda ise, farklı görüşler ileri sürülmüştür. Bazı hayvanların etlenmesi için iğdiş edilmeleri faydalı olur şeklinde düşünen bazı âlimler, bunu caiz görmüşlerdir. Faydası olmadığı takdirde, hayvanları hadımlaştırmak da bütün âlimlere göre caiz değildir. [İbn Humâm, Fethu'l-Kadîr, Mısır, 1318, 8, 131; İbn Âbidin, Reddü'l-Muhtâr, Mısır, 1966, 6, 388]

Kısacası bu iş, apaçık bir zulümdür; zulmün ise her çeşidi Kitap ve Sünnet’le yasaklanmış, haram kılınmıştır.

Süt kardeşlikten doğan çocukların durumu, Hadım etmek caiz değildir, iğdiş etmek, burmak, enemek, Allah'ın yarattığını değiştirecekler, Erkekleri hadımlaştıracaklar, çocukların günahı ne, itina, süt anneliği, Rasûlullah Efendimizin (s.a.v.) süt anneleri,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com