Sorular | Soru sor

Süt kardeşliği

selamın aleyküm hocam benim annem amcamın kızını emzirmiş biz bunu sonradan öğrendik şimdi çıkış yolu arıyoruz ben 4 kardeşim annem benim bir küçümün küçüğünü emzirirken sevdiğim kızı yani amcamın kızınıda onla beraber emzirmiş biz evlenmek istiyoruz ben hanefi mezhebine mensubum şafiye ye geçsem evlenebilirmiyim kimiside diyorki altını bağlar üstü bağlamaz diyolar yada bunlardan başka çıkış yolu varmıdır ayet hadis süre bir delil varsa sunarmısınız şimdiden teşekkürler


Ve aleyküm selam kardeşim;

Aslında bu ve benzeri meseleler defalarca soruldu, en geniş şekilde cevabı da verildi. Keşke soruyu göndermezden önce sitede bir araştırma zahmetine katlanıverseydiniz… Öylesi çok daha iyi ve isabetli olurdu. En önemlisi de, çok kıymetli sermayemiz olan vakit israfına meydan vermemiş olurdunuz.

Neyse…

Her şeye rağmen burada da meseleyi özetleyip cevaplamaya çalışalım. Şöyle ki:

Madem anneniz amcanızın kızını emzirmiş, artık o sizin süt kardeşinizdir. Hanefî ve Malikîler’de bir defa, bir yudum emmekle dahi süt kardeşliği tahakkuk eder. Şâfiî’de ve Hanbelîler’de ise, ayrı-ayrı 5 kere ve doya-doya emmesi gerekir. Ve yine Şâfiîler’de, iki yaşından yukarı iken emen, süt kardeş olmaz. İmam-ı Azam’a (rh.) göre 30 aydan, Mâlikîler’e göre 26 aydan sonra emen süt çocuğu olmaz. Hanbelî’de, bir kavilde her yaşta süt emen, süt kardeş olur.

Amelde Hanefî olduğunuza göre, emzirme bir yudum da olsa, o sizin süt kardeşinizdir; bunun “çıkış yolu” filan olmaz.

Ev-le-ne-mez-si-niz!!!

Evliliğiniz fasit ve bâtıl, ilişikiniz zina olur!

Kur'ân-ı Kerîm'de; "Sizi emziren analarınız ve süt kız kardeşleriniz (size haram kılındı)" [Nisa suresi, 23] buyurulur. Bu âyette yalnız iki tane süt hısımından söz edilmiştir. Bu mevzuda şer’î bakımdan genel prensip ise şu hadisle konulmuştur:

“Nesepçe haram olanlar süt yoluyla da haram olurlar". [Buhârî, Şehâdât, 7; Müslim, Rada', I] Yine nesep yoluyla ve evlenmekle ortaya çıkan sıhrî hısımlıklara kıyasla, süt yoluyla da sıhrî hısımlıklar oluşur.

“[Süt] altını bağlar üstü bağlamaz”, "Süt aşağı akar, yukarı çekmez" gibi lafların doğruluğu söz konusu değildir. Böyle bir şeyin fıkhî açıdan bir gerçekliği yoktur. Nimet-i İslam’da Mehmed Zihni Efendi de bunun aslı olmadığını anlatmıştır.

Mesela sizin sorunuzda olduğu gibi anneniz amcanızın kıznı emzirmiş; bu durumda o kız, annenizin bütün çocukları ile (altı-üstü, büyüğü küçüğü ile) süt kardeş olur. Yani hem aşağı doğru hem yukarı doğru bütün kardeşlerinle süt kardeşi olur.

Fakat annenizin çocukları yani sizler, emen kızın kendisi ile değil ama diğer kardeşleri ile -erkek olsun kız olsun- evlenebilirsiniz. Çünkü onlar sizin süt kardeşiniz değillerdir. Yalnızca annenizi emen kız sizlere süt kardeş olmuş olur, diğerleri olmaz. Tamam mı sevgili kardeşim?

Meselenin detayı için aşağıdaki linkler başta olmak üzere, sitedeki süt kardeşliğiyle ilgili sorulara verdiğimiz diğer cevaplara da bkz.
http://www.mollacami.net/soru-ve-cevaplar-767.html
http://www.mollacami.net/soru-ve-cevaplar-105.html


Süt kardeşliği, annem, süt, amcamın kızını emzirmiş, süt kardeşinizdir, Ev-le-ne-mez-si-niz!!!, Evliliğiniz fasit ve bâtıl, ilişikiniz zina olur!, nesep, sıhrî,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com