Sorular | Soru sor

Namaz

kılamadığım sabah namazı için kıldığım diğer namazlarım kabul olunurmu?


Fıkhî açıdan sabah namazını kılamamış olmanız, edâ etmiş olduğunuz diğer namazlarınızın kabulüne halel getirmez, inşaallah kabul olur. Yeter ki zâhirî ve bâtınî şartlarını kâmilen yerine getirip, tam bir taharet üzere âdap ve erkânına riayet ederek eda ediniz...

Her ibadetin, her vakit namazının sorumluluğu da, ceza ve mükâfatı da ayrıdır.

Ancak, her şeyde olduğu gibi elbette ki namazda da esas olan beş vaktin tamamını eksiksiz ve vaktinde edâ etmektir, yarım-yamalak değil. Zira bütün ibadetler, bâtınî hayatımızın-manevi bünyemizin tamamlayıcı cüzleri/parçalarıdır, biri eksik olduğunda mutlaka onun boşluğu hissedilecektir.

Noksan olan, tam ve mükemmel olan gibi değildir. Beş parmağından birinin eksik olduğunu düşün; mevcutlarla da mutlaka ihtiyacını görür, işini yapmaya çalışırsın. Ama bütün parmaklarının tamam, elinin sağlıklı olduğu gibi rahat ve kâmil olabilir mi? Onun için ne yaparsın; imkân bulduğun ilk fırsatta tedavi olmaya, eksik olan parmağının yerine kaim olabilecek bir protez taktırmaya gayret edersin.

O bakımdan vaktinde kılamadığınız sabah namazını da, imkân bulduğunuz ilk fırsatta kaza edip, pişmanlıkla tevbe ve istiğfarda bulunmalısınız ki, o borçtan ve vebâlden kurtulabilesiniz. Manevi çarkı döndüren, motorun iyi ve mükemmel çalışmasını temin eden dişlilerden eksik olanı tamir ve tamamlamış olasınınız.

eda, ceza, bâtınî, zâhirî, borç, fırsat, Sabah Namazı, kabul, şartlar, eksik, halel, kâmil, mükemmel, mükâfat, yarım-yamalak, dişli, motor,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com