Sorular | Soru sor

“Ve le’d-dâllîn” yerine “Ve le’z-zâllîn” okumak namazı bozar mı?

Hocam bazı imamlar Fatiha’nın sonunu “veleddâllîn”, bazıları da “velezzâllîn” şeklinde okuyorlar. Bunun namaza bir zararı olmuyor mu? Her iki okuyuş da caiz mi? Teşekkür ederim. S.A.

Sorduğunuz bu mesele hakkında, fıkıh kitaplarının “Zelletü’l-kârî” (okuyanın hatası/okuyuşta hata yapmak) bahsinde şu açıklamalara yer verilmiştir:

İki harf arasında mahreç birliği veya yakınlığı olmadığı halde, belvâ-yi âmme bulunup (umumî belâ, yani genel bir sıkıntı, kaçınılması zor bir durum olup), bunların aralarını ayırmak güç olsa, bunlardan birinin yerine diğerinin telaffuz edilmesi, bir çok fakihe/âlime göre namazı bozmaz.

Mesela sizin yukarıda verdiğiniz örnekte olduğu gibi “dât” yerine “dâl” veya “zel” yerine “zı” harfinin okunması… Yahut “zel” yerine “ze” veya “zı harfinin telaffuz edilmesi gibi… Keza, “sâd” ile “sîn”, “tı” ile “te” harfleri de böyledir.

***

Netice

“Ve le’d-dâllîn” yerine “Ve le’z-zâllîn”, yani “dâd” yerine “zı” veya “zel” okunması namazı bozmaz.

Bununla birlikte bu mevzuda başka görüşler de vardır. Bu harfleri ayırmaya kıraat gücü yetecek olanların, bu değişikliğe fırsat vermemesi gerekir.

Son söz

Aman dikkat: Kasten bu şekilde okumak ise, namazı bozar!

“Ve le’d-dâllîn” Yerine “Ve le’z-zâllîn” Okumak Namazı Bozar Mı?, Zelletü’l-kârî, belvâ-yi âmme, “sâd” ile “sîn” “tı” ile “te” harfleri de böyledir,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com