Sorular | Soru sor

Anneden izinsiz evlilik

annenın ıznı olmadan kaçarak evlılıyın hukmu nedır caızmı

Annenin-babanın izinleri-rızaları olmamalarına rağmen kız sevdigi erkeğe kaçar ve dinî nikâh kıydırırlarsa bu nikâh Hanefi mezhebine göre sahih/geçerli olur.

Ancak kız büluğ çağına girmemiş yani ergin değilse, ya da dengini bulamamışsa, velisi nikâhı kabul etmeyebilir. Kabul etmeyince (onaylamayınca) da nikâhı geçerli olmaz. Ama kız ergin ise ve nikâhlandığı erkek dengi ise, baba ya da velisi olan başka kişi izin vermese ve nikâhı onaylamasa da nikâh geçerlidir. Fakat Şâfîî mezhebine göre velinin bizzat bulunup onaylamadığı nikâh geçerli değildir. [Bkz. Bilmen, Ö.N., Hukuk-i İslâmiye ve Istılâhat-ı Fıkhiyye Kamusu, 2, 55-58; İmam Şâfiî, el-Ümm, 5, 20]

***

Bu anlattıklarımız işin fıkhî-hukuki yönü. Bilirsiniz, hayatta hiçbir şey sadece hukuk nazar-ı itibara alınıp ahlâkî yönü görmezden gelinerek halledilmez / halledilemez. Tam ve sağlıklı olarak çözüme kavuşturulamaz. Onun için dilerseniz şimdi de işin ahlakî-içtimai cihetine gelelim.

Unutmamak gerekir ki, anne-babanın rızası olmayan bir evlilik huzursuz, mutsuz, betsiz-bereketsiz yürür. O bakımdan annenizi ikna etmeye çalışın, akrabalarınızı veya onun sevdiklerinden birilerini devreye sokun. Buna rağmen barış süreci başlamazsa, bizzat kendiniz gidip durumu izah edin. Anneniz hâlâ ‘hayır’ demekte ısrar ediyorsa, onsuz ama ona saygısızlığın olmadığı bir süreçte hayatınızı devam ettirmeye çalışın. Bu arada kesinlikle anne-babanın gazabını-öfkesini çekecek sözler kullanmayın. Onları asla yok sayma gibi bir yanlış yola girmeyin.

Tabii ki annenin-babanın evladın evliliğini engellemeye hakları yoktur. Olsa olsa sadece yardım etmemeye hakları olabilir. Ama siz, her vaziyette onlara saygılı olmaya çaba gösterin.

Bilirsiniz; hadis-i şerifte “Rabbin rızası, ana-babanın rızasında, gazabı da, ana-babanın gazabındadır” [Tirmizî, Sünen, Birr, 3, Hadis no: 1899] buyrulmuştur. O itibarla ebeveyni üzmekten şiddetle kaçınmalı... Yine bilirsiniz ki, Kur’an-ı Kerim’de, ana-babaya iyi davranmak, onlara yumuşak ve tatlı söylemek emredilmektedir. [İsra suresi, 23]

Binaenaleyh ana-babanın rızalarını almadan onları üzerek yapılacak her iş, her davranış gibi, ebeveynin izni-rızası olmadan evlenmenin zararları-tehlikesi de hatırdan uzak tutulmamalıdır.

baba, evlilik, rıza, velî, öfke, hayır, hukuk, Anneden, izinsiz, kaçarak, engelleme, yok sayma, çözüm,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com