Sorular | Soru sor

Gusülde-abdestte sargı

hocam benim bir parmağım yaralı sargılı nasıl gusül abdesti alacam parmağı ıslatamıyorum

Sargı üzerine meshederek...

***

Telefon ve msn'e gelen mesajlardan anlıyorum ki, bu kısa cevap bazı okurları tatmin etmemiş. O sebeple meseleyi biraz genişçe ele almanın faydalı olacağını düşündüm. Şöyle ki:

Vücutta, su değmesi sağlık açısından mahzurlu/sakıncalı olan kısma su değdirmeden gusül ya da abdest alınır. Vücudun diğer kısımları yıkanır, yara üzerine su değdirilmez. Üzerinde sargı varsa sargının üstü mesh edilir, böylece o âzalar yıkanmış hükmünü alır. Sargı üzerine mesh etmek de zararlıyısa mesh de terk edilir. Sargı yoksa hiç dokunmaya gerek yoktur.

Kırık organlar üzerindeki alçı, tahta veya madenî sargılar da aynı hükümdedir. İlâçla örtülü yara için de durum aynıdır.

Sargının da tamamını meshetmek gerekmez. Sargının ekser yani çoğunluk/fazlalık kısmının üzerinin meshedilmesi kâfi gelir.

Üzerine mesih yapılan sargı için, belli bir müddet de yoktur, zamanla kayıtlı değildir. Özür hâli devam ettiği sürece her yeni abdest veya gusülde meshe devam edilir. Sargı çevresinde kalan sağlam yerler ise yıkanır.

Sargıların abdestli iken sarılmış olması da gerekmez.

Henüz iyileşmemiş yara üzerindeki sargı, düşer veya değiştirilirse mesh bozulmaz. Yani yeni sargı sarılmasıyla meshin yenilenmesi gerekmez. Abdestlilik hâli devam eder. Sargı üzerine meshi bozan şey; üzerine sargı sarılan yaranın iyileşmesi, özrün tamamen ortadan kalkmasıdır.

Her vakit abdest almaya da gerek yoktur. Sadece abdesti bozulduğunda yeniden abdest alması icap eder.

Eğer ameliyat ya da bir yaradan dolayı banyo yapmak zarar verecekse, sadece teyemmüm ederek ibadetlerini yerine getirir.

Abdest, Teyemmüm, Gusül, ilaç, özür, alçı, sargı, yara, Mesh, organ, sağlam, tahta, madeni sangı,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com