Sorular | Soru sor

İlk cenaze namazı

salamun aleykum.islam aleminde birinci jenaze namazini kim kildirdi ve kimin?teshekur ederim.

Bilindiği üzere ilk cenaze namazı ilk insan ve ilk peygamber Adem aleyhisselâmla başlamış, son mü’mine kadar devam edeceği de Rasûlullah Efendimizin (s.a.v.) mübarek hadislerindeki işaretinden anlaşılmaktadır.

Rasûl-i Ekrem (s.a.v.) Efendimiz, Adem aleyhisselâmın vefatından sonra meleklerin Cennet'ten kefen getirip gasil ve kefenleme işlerini yaptıklarını, Cebrâil aleyhisselâmın imam olup cenaze namazını kıldırdığını, oğlu Şit aleyhisselâm ve diğerlerinin de buna şâhit olduğunu bildirmiştir.

Nitekim cenaze namazını kılıp defni yaptıktan sonra Cebrâil (a.s.) şöyle demiştir:

“Ademoğulları! Bundan böyle cenazelerinizi böyle yıkayacak, böyle kefenleyip, böyle namaz kılacak, böyle kabir kazarak defnedeceksiniz!

Nitekim fıkıh kitaplarında denir ki:

“Cenazeyi önce yıkamak, sonra kefenleyip namazını kılmak, daha sonra da kabir kazarak defnetmek, sünnet-i kadîmeden, yani çok eski âdettendir.

Şeriat-ı Muhammediye’nin zuhuruna kadar gelen bu âdet, Medine'de nâzil olan bir âyetle kesin şekilde -kifaye yoluyla- farz kılınmıştır. O ayette Rabbimiz (c.c.), "…onlara (haklarında hayır) dua et (üzerlerine namaz kıl); şüphe yok ki, senin duan onlar için bir sükûnettir (kalblerini yatıştırır, kendilerine huzur verir)" [Tevbe suresi, 103] buyurmuştur.

Cenaze namazı aslında tam bir namaz olmayıp, Allah için namaz, Rasûlullah için salavat, vefat eden mü’min için de duâdır. Bu sebeple, Allah için kılınan namaz gibi ayakta durulur, Kur'an değil duâ okunur, salavat getirilir. Böylece meyyit için duâ mânası da tahakkuk etmiş olur. Rükû ve secde cenaze namazında yapılmaz. Çünkü ölüye karşı secde etmek, bir bakıma ölüye secde edenlere benzemek gibi bir görünüş arzeder.

Cenaze namazında da, diğer tam namazlarda olduğu gibi, giyilen eşya tamamen temiz olmalıdır. Bu mecburiyetten dolayıdır ki, ayakkabısında necaset bulunan kimsenin kıldığı namaz sahih olmaz. Bu mahzuru önlemek için necaset ihtimali bulunanlar ayakkabılarını çıkarır, üzerine basarak namaza dururlar. Böylece giydikleri şeyde necaset bulunmamış, pislik bastıkları şeyin altında kalmış olur.

Melekler, Cennet, Kabir, Adem aleyhisselam, kefen, İlk cenaze namazı, ilk insan, ilk peygamber, gasil, defin, Cebrâil aleyhisselâm, Şit aleyhisselâm,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com