Sorular | Soru sor

Mevlid

mevlid kandilinde hangi ayetler veya hangi aşırlar okunur

Bence soru öyle değil de şöyle olmayıydı: ‘Mevlid Kandili’nde yapılması tavsiye edilen ibadetler nelerdir’? Çünkü o geceye mahsus sadece okunacak ayetler/aşırlar söz konusu değildir. Söz konusu olan, daha geniş çerçevede Allah dostları tarafından yapılması tavsiye edilen ibadetlerdir.

***

Bilindiği üzere içinde bulunduğumuz Rebûlahir ayından bir önceki ay, Rebîulevvel ayı idi. Rasûl-i zîşân (s.a.v.) Efendimizin âlemleri şereflendirdiği, mübarek-mutahhar-mücella-münevver vücudunun dünyaya intikal ettiği mübârek ay...

Rebîulevvelin 12’nci gecesi, senenin ilk kandili olan Velâdet yani Mevlid kandilidir.

Bu ay içinde mümkün olduğu kadar Rasûlüllah Efendimiz için çokça salât ü selâm getirilmesi... Tercihen de salât-ı nâriye, salât-ı münciye ve salât-ı fethiye gibi salavâtların okunması tavsiye edilir.

***

Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.), rebîulevvel ayının 12’nci gecesinde dünyayı teşrif etmişlerdir. Dolayısıyla bu ayın 12’nci gecesi aynı zamanda Hicrî senenin ilk kandilidir. Fahr-i âlem Efendimizin (s.a.v.) dünyayı teşriflerinin Hicrî-Kameri takvime göre sene-i devriyesi yani yıldönümüdür.

***

Bu gecenin mânevî zenginliğinden bolca istifade ve istifaza edebilmek (faydalanmak-feyizlenmek) için, bir Tesbih namazı kılınması ve mümkünse bir de Hatm-i Enbiyâ yapmalması da tavsiye edilen ibadetler arasındadır.

Tesbih namazına şöyle niyet edilir:

“Yâ Rabbî, niyet eyledim rızâ-i şerifin için tesbih namazına. Yâ Rabbî, bu gece teşrifleriyle âlemleri nûra garkettiğin sevgili Habîbin, başımızın tâcı Resûl-i zîşân Efendimizin hürmetine ve bu gecedeki esrârın hürmetine ben âciz kulunu da afv-ı ilâhine, feyz-i ilâhine mazhar eyle, Allâhü Ekber.” [Bkz. Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat, İstanbul, 1983, s. 18-19]

Kandil, Mevlid, Tesbih namazı, Velâdet, sene-i devriyesi, rebîulevvel, rebîulahir, hatm-i enbiya,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com