Sorular | Soru sor

Nikah

s.a ben 40 yaşında dul bayanım ben resmievlilik yapamıyorum ve aleniimam nikahıda kıydırmam hayati tehlikeli nikahlanacagımkişide başka şehirde benim bu şehirde bir bayan bir erkek şahidimvar biz şahidiz dediler ben damadın yanına gitsem damatta eş olarak kabul ettım derse nıkah duamızı ettikten sonra bu nikah allah katında makbulmudur lütfen acil cevap verirseniz sevinirim teşkrler

Ve aleyküm selâm…

Nikahta şahitler…

Nikâhın yani evliliğin sıhhat (geçerli olması) şartlarından en önemlisi evlenmenin şahitler huzurunda yapılmasıdır. Peygamber Efendimizin (s.a.v.), “İki şahit olmadan nikâh câiz olmaz” [Buhârî, Sahih, Şehâdât, 8] hadisi Müslümanlara, evlilikteki bu önemli şartı bildirmektedir.

Amelde Ehl-i Sünnet mezheplerinden Hanefî, Şâfiî ve Hanbelîlere göre şahitlerin nikâh anında hazır olması, orada bulunması gerekir. Mâlikîler ise, şahitlerin mutlaka nikâh anında hazır olmasını gerekli görmezler; onlara göre nikâhın aleniyete dökülmesi, düğün yapılması ve böylece etrafa duyurulması suretiyle de olabilir, gerçekleşebilir.

Şahitlerin adedi…

Hanefîler'in dışındaki mezhep âlimleri/hukukçuları, şahitlerin ikisinin de erkek olmasını şart koşarken, Hanefîler Bakara sûresinin 282’nci ayetine istinaden nikâhta da bir erkek ve iki kadının şahitliğini yeterli kabul ederler.

Ancak bütün müçtehitler bu içtihatlarıyla farklı şekilleri benimseseler bile, aslında evlenmenin şüphe edilmeyecek bir aleniyet (ilan, bilinip bildirilmesi, açıklık) içinde yapılmış olmasını temin etmek istemişlerdir.

Keza şahitlerin Müslüman ve aile hukuku bakımından tam ehliyetli olması, yani temyiz gücüne sahip ve bâliğ (ergen) olması da ayrıca gerekmektedir.

Meselenin dinî-ilmî yönü budur. Bu durumda öncelikle şahitlerinizin eksik olduğu açık. Bir erkekle bir kadın yeterli olmaz; ya iki erkek veya bir erkekle iki kadın olması lazım. Bunu temin ettikten sonra da, üç mezhebe göre bu şahitlerin nikâh esnasında hazır olması gerekir. Siz (gelin hanım) ve temin edeceğiniz şahitler orda, damat bir başka yerde olamaz. Sadece Mâlikiler bunun şart olmadığını söylüyor ama, onlar da nikâhtaki aranan bu aleniyet/açıklık meselesinin düğünle halledileceğine binaen bunu söylüyor. Siz, sözünü ettiğiniz özel durumunuz/sıkıntınız dolayısiyle düğün-davet gibi bir merasim de tertipleyemeyeceğinize göre, bu noktada Mâliki’yi taklit de edemezsiniz.

Hasılı; böyle bir nikah olmaz.

Ama Diyanet’e sorarsanız belki onlardan “olur” cevabı alabilirsiniz. Çünkü onlara göre şahitlikte kadın, erkek gibidir. Neye dayanarak bu hükme vardılarsa, Kur’an-ı Kerim’deki açık hükme rağmen, onlar, bir kadın bir erkek şahit yeterlidir, şehadette erkekle kadın eşittir diyorlar, diyebilmişler. Buna uyup uymamak da sizin bileceğiniz bir iş; iz’an ve idrakinize kalıyor.

Nikâh, şâhitler, dâmad, dul bayan, resmi evlilik, başka şehir, şahid,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com