Sorular | Soru sor

Kot, deri

kot ve deri kumaşlardan yapılan eşyaların hükmü nedir?

İslâm’da her şey için olduğu gibi giyim-kuşam, tesettür için de umumi kaideler-kıstaslar vardır. Buna göre erkek için;

Avretini örtecek, sıcak ve soğuğa karşı koruyacak kadarı farzdır. Nitekim Rasulüllah Efendimiz (s.a.v.), "Elbisenizi güzel yapın, eşyanızı da düzgün (koyun)…" buyurmuşlardır. Onun içindir ki, özellikle cuma ve bayramlarda muhtaçları rahatsız etmeyecek ölçüde temiz ve yeni giymek mubahtır.

Kalın olmakla beraber yine avret mahallerinin şeklini belli edecek ölçüde dar olan elbise giymek mekruhtur.

***

Kot’un tarihi serüveni…

18'inci yüzyılda dayanaklılığı sebebiyle işçi giysilerinde kullanılan kot kumaşlardan, 19’uncu yüzyılda altın madeni işçileri için pantolon yapıldı. Dünyada üretilen ilk kot pantolonun rengi kahverengiydi. 1950'lere geldiğimizde kot pantolon Amerikan gençliği bünyesinde arttı. Özellikle "asi gençlik" diye tabir edilen yeni nesil ile “sanatçılar” arasında jeans pantolon giyimi hızla yayıldı…

Oysa uzmanlar dar kot pantolonların kadınlarda damarları sıkıştırarak varise ve sistit gibi rahatsızlıklara yol açtığı hususunda uyarıyor. Bel ve mide bölgesini aşırı derecede sıkan dar kotlar, reflü, gastrit ve ülser gibi mide rahatsızlıklarını tetiklediğini söylüyor.

Kot pantolon giymek vücut dengesini bozuyor; özellikle yazın sıcak ortamlarda sıkı kot pantolonuyla zaman geçiren erkekler tehlike altındadır, doğrudan kısırlığa yol açmasa da sperm kalitesini düşürüyor.

O bakımdan unutmamak lazım; modayı ya da kendince rahatlığı takip edeceğim derken, sağlığı riske atmamanın daha doğru olacağı âşikârdır.

Dar kot pantolonlar, kalça kemiğinin altındaki sinir hücrelerini sıkıştırarak bacaklarda ağrıya yol açabiliyor.

Üreme Tıbbı Derneği Genel Sekteri Prof. Dr Erol Tavmergen, ”Sıkı pantolon giyildiğinde erkek yumurtalıklarının vücuda daha yakın konumda durması sebebiyle ısı artışı oluşmakta bu da sperm hücrelerinin hareketliliğine ve sayısına olumsuz yönde etki göstermektedir” diyor.

Ve yine kotlar, fabrikadan yıkanıp çıkıyor olmasına rağmen çok kaliteli bir yıkama işlemine maruz kalmadığı için, üzerinde bir miktar boya kalmakta ve cilde zarar vermektedir.

***

Peki kot pantolanla kılınan namaz sahih midir?

Şart olan, avret sayılan mahallerin, cildin rengi belli olmayacak şekilde örtülmesidir. Vücut hatlarının belli olması, cildin rengi görülmedikten sonra, namazın sıhhatine mani değildir.

Yani kot pantolonla da namaz kılınabilir. Ancak avret yerlerinin şeklini belli eden elbise kadın için haram olduğu gibi, erkek için de mahzurlu olur.

Bu, tesettürü sağlamadığından değil, tahrike sebep olduğundan ötürüdür ve mahzuru da tahrike sebep olma gücü nisbetinde artar.

***

Sonuç

İslâm dini, giyim-kuşam, kılık-kıyâfet mevzuunda hususi bir şekil getirmemiş, ölçü vermiştir. Her beldenin, her mahallin insanlarının, kendilerine mahsus örf, âdet ve gelenekleri vardır. Bu
itibarla giyim-kuşamda ölçü; dinî sınırlar çerçevesinde, tesettür ve korunmalarını temin edip kadın ve erkeğin birbirlerine benzememeleridir.

Buna göre kot ya da deri pantolon giyiminin hoş olmadığı/olmayacağı hakkında neler söyyebiliriz:

a- Vücuda yapışır ölçüde çok dar olarak giyildiği,

b- Genelde Müslümanlarca, özelde tasavvuf çevrelerince hoş karşılanmadığı,

c- Bilim adamları ve doktorlar tarafından bir takım zararları tesbit edildiği,

d- Müslüman için özensiz ve içinde bulunduğu camia tarafından yadırgandığı, teamüle uygun olmayan bir giyim tarzı olduğu,

e- Özellikle de yüksek ideal ve ulvi hedefe sahip insanların, mümtaz şahsiyetlerin, seçkin kişilik sahibi olma gayretinde olan mü’minlerin giyim tarzına uygun bulunmadığı için,

- Allah ve Rasûlünün rızasına muvafık ve mutabık bir hayata sahip olma niyet ve gayreti içerisinde olan insanların giymeleri uygun değildir. Yakışmaz, yaraşmaz diyoruz. Zira;

…meseleye sadece şer’i açıdan fetva penceresinden değil, takva cihetinden baktığımız zaman, bazı şeyleri yapmamak için illa da haram olmasını beklemememiz gerektiğini… şüphe ve tereddütlerden uzak, kötü düşünceleri celp edecek tavır ve davranışlardan uzak bulunmaya çaba göstermemiz icap ettiğini hatırdan çıkartmamamız lazım.

Deri için ayrıca bkz. http://www.mollacami.net/soru-ve-cevaplar-828.html

Avret, tesettür, kıt, deri, kumaş, giyim-kuşam, kılık-kıyâfet, kot pantolanla kılınan namaz sahih midir,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com