Sorular | Soru sor

İrem ismi

Öncelikle Sizlerden Allah razı olsun. Sitenizi takip ediyorum. Çok beğeniyorum. Ben İREM ismi hakkında bilgi almak istiyorum. Şimdiye kadar anlamını "cennet bahçesi" olarak biliyordum. Çocuğuma da bu niyetle ve hocalara sorarak bu ismi koydum. Şimdi bazı hocalardan başka şeyler duyuyorum. Eşimin kafası karışıyor. Bu isim çocuklara verilebilri mi? Verilmişse neler yapılabilir?

Rabbim sizlerden de razı olsun. İlginiz, takibiniz, itimat ve beğeniniz için şükranlar...

Sorunuza gelince...

"İrem" ismi kısaca, Şeddad tarafından Cennet'e karşılık yapılan bahçe'dir, onun adıdır. Doyasiyle hoş olmayan bu ismi değiştirmeni güzel olur. Maalesef bu tür yanlışlıklara düşüyor insanımız zaman zaman. Efendim bu kelime Kur'an'da var denilerek... Oysa kelimenin önüne-sonuna da bakmak gerekmez mi? Var olan o kelime/isim Kur'an'da nasıl geçiyor, ne vesileyle zikrediliyor, ne mana ifade ediyor... Bunların dikkate alınması icap eder. Maalesef toplumumuzda hemen her alanda olduğu gibi isim mevzuunda da bir "değişiklik" ya da "modernizm" hastalığı var. Olmadık, olmayacak, anlamsız ya da hoş olmayan manaları çağrıştıran isimleri verebiliyor çocuklarına aileler... İnşallah bu hastalıktan/aşağılık kompleksinden de kurtulurlar/kurtuluruz bir gün.

Bilirsiniz bu kelime Kur'an-ı Kerim'de, "Sütunlar sahibi İrem'e" ifadesiyle Fecr suresinin 7. ayetinde geçer.

Tefsirlerde geniş açıklamalar mevcuttur. Ben size bunlardan bir tanesini kısaca nakletmeye çalışayım. Şöyle ki:

Ebu Hayyân'ın (rh.) açıkça bildirdiğine göre çoğunluğun kanaatince burada "irem", Âd kavmine ait bir medine, yani büyük bir şehir ismidir. Vaktiyle Yemen'de olduğunu ve Zatu'l-İmad denildiğini söylemişlerdir.

Bunun, Cennet'in mahiyetini/niteliklerini işitmiş olan Şeddad b. Âd tarafından onun bir eşi olmak üzere yeryüzünde normalde bulunması imkansız veya uzak bir surette yıllarca çalışılarak yaptırılmış... Ve fakat içine girmesi nasip olmadan kendisinin ve halkının yok edilmiş olduğunu anlatmışlardır. Bu suretle 'İrem Cennet'i, 'İrem Bağı' adı dilden dile dolaşır olmuştur.

Bu hikâyenin ifade ettiği niteliklere göre 'İrem Cenneti', bu dünyada gerçekleşme ihtimâli olmayan hayâl ürünü bir gaye olmak üzere anlatılmış... Kuvvet ve şiddet misali/örneği olan Şeddad'ın, böyle bir gaye kurarak yıllarca onu gerçekleştirmek için çalışmış olduğu halde içine girmeyi başaramadan yok olup gitmiş olduğu anlatılmış demek olur.

Müslümanlardan birisi ona girecek diye bir haber bulunduğuna ve Abdullah b. Kılabe'nin, devesini ararken ona girdiğine dair bir rivayet nakledilirse de, sahih değildir. Hafız İbnü Hacer (rh.) bunun uydurma olduğunu söylemiştir.

Şeddad'ın Cenneti olan İrem Bağı hayâl ürünü bir efsanedir. Ahireti inkâr edip de dünyada iken Cennet'e girmek isteyenlerin, istediklerini elde edemediklerini tasvir etmesi itibariyle, dillerde destan olmuş bir temsildir. [Daha geniş bilgi için bkz, Elmalı'lı, Hak Dini Kur'an Dili, ilgili ayet tefsiri]

isim, hayal, irem, irem bağı, irem cenneti, şeddad, efsane, Yemen, Zatu'l-İmad,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com