Sorular | Soru sor

Zekat hakkında

1. Babam ev almıştı bana kendi kazancım değil.. Evi sattık ve üzerinden 1 yıldan fazla geçti.. Bu paraya zekat düşer mi?
2. Zekat sadece para ile mi olur, yardım gıda vs. ile de olur mu?
3. Ablamın eşi devlet dairesinde çalışıyor ve eski evliliğinden 3 çocuğa nafaka veriyor; maaşı ancak yetiyor ya da yetmiyo.. Bu durumda maddi durumundan dolayı ablama zekatım düşer mi? Teşekkürler.. Şimdiden Allah razı olsun.

Üç maddelik sorunuzu sırasiyle cevaplamaya çalışlım.

1) Evi baban almış ama sana almış. Mülk senin, sen de satmışsın. Parası da senin cebine girmiş, sahibi sensin. Üzerinden de havl-i havelan (bir yıl) hatta fazlası geçmiş. Tabii ki onun zekatını vereceksin. O senin borcun. (Bu esnada mali cihadını da unutma!)

2) Zekât borcu; para-döviz-altın gibi nakdî olarak ödenebileceği gibi, gıda ve giyim eşyaları gibi aynî olarak da verilebilir.

Kişi, şayet o an verebilecek durumda değilse, senetle de ödeyebilir. Bildiğiniz gibi senet; bir hakkın, bir malın, ödünç bir paranın kime ait olduğunu belirten, iki veya daha fazla kişi arasında tanzim edilmiş bir belgedir. Dolayısıyla üzerinde yazılı miktardaki parayı temsil etmektedir. Bu sebeple, zekât mükellefi olan bir zengin, ya kendisi bizzat senet imzalayabilir veya elinde bulunan ve vadesinde ödeneceğini kesin olarak bildiği bir senedi, zekâtına mahsuben fakire ciro edebilir. Bu durumda zekat, senedin tahsil edildiği gün ödenmiş olur.

Ayrıca kişi, zekatını taksitle de ödeyebilir. Çünkü aslolan, kişinin üzerine terettüp eden zekâtı ödemesidir. Bu itibarla, zekât bir defada ödenebileceği gibi, taksitle de ödenebilir.

3) Bir kimse usûl ve fürûu hariç bütün fakir akrabalarına zekat verebilir. Yani anne-baba, dede-nine ve bunlardan yukarısına; çocukları ve torunlarına zekat veremez. Fakir olan kardeşlerine ve diğer akrabalarına zekat verebilir. Dolayısiyle ablana rahatlıkla zekâtını-fitreni verebilirsin.

Rabbim (c.c.) cümlemizden ve bilcümle Ümmet-i Muhammed'den razı olsun. Vesselâm...



usul, zekat, Ev, babam, sattık, 1 yıldan fazla geçti, nakdî, aynî, fürû, abla,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com