Sorular | Soru sor

Namazı bozan ve bozmayan konuşmalar

Selamun aleyküm, hocam namazda hangi konuşmalar namazı bozar? Mesela, secdeden sonra ayağa kalkarken kişi istemeden Allah derse namazı bozulur mu? Bozulursa hemen o an namazdan çıkmak gerekir mi?

Ve aleyküm selam…

Değerli kardeşim;

Hemen ifade edelim; namazda "Allah" lafza-i celâlini söylemek namazı bozmaz.

Namazı bozan ve bozmayan konuşmaları maddeler halinde şöyle sıralayıp açıklayabiliriz:

1. Namazda iki harfden ibaret dahi olsa, namaz kılanın işiteceği derecede söz söylemek namazı bozar. Bu hususta kasıd, yanılma, uyuma ve hata halleri eşittir, hüküm değişmez.

2. Bir hastalık sebebiyle veya bir malın ve bir arkadaşın kaybolması gibi musibetten dolayı harfler belirecek şekilde sesle ağlamak, veya "ah, uh, eh" diye inlemek, "öf ' demek, yahut bir toza üflemek veya bir şeyden bezginlik göstermek için "uf, tuh" demek namazı bozar.
Allah Teala'nın korkusundan, cennet veya cehennemi hatırlamaktan dolayı ağlamak, ah ve iniltide bulunmak namazı bozmaz. Kendini tutamayacak derecede şiddetli hastalıktan dolayı bir ah ve inilti de namazı bozmaz.

3. Cemaattan biri, imamın okuduğu Kur'an’dan duygulanarak ağlasa, veya "evet" dese, bakılır; eğer bu bir huzur ve huşû eseri ise, namazı bozulmaz. Ama sadece ses güzelliğinden lezzet duyma eseri ise, namazı bozulur.

4. Bir özür veya makbul/geçerli bir sebeb bulunmaksızın "eh, eh.." diye boğazı gürültü çıkararak temizlemek namazı bozar. Fakat zorlamayarak kendiliğinden gelen bir öksürme, bir özür sayıldığından namazı bozmaz. Sesi düzeltip güzelleştirmek için veya namazda bulunduğunu bildirmek için veya kendi imamının bir kıraat hatasını düzeltmek için bunun yapılmasında namaz bozulmaz. Çünkü bu boğaz temizliği doğru bir maksada dayanmaktadır. Sahih olan görüş budur.

5. Aksıran kimseye namazda "Yerhamükâllah" denilmesi ve başkasının "Rahımekâllah" demesi üzerine namazda "amîn" denilmesi namazı bozar. Fakat aksıranın kendi nefsine karşı "Yerhamükâllah" demesi namazı bozmaz. Yine, aksıran kimseye, hamd etmesini hatırlatmak için namazda "Elhamdülillâh" denilmesi, sahih olan görüşe göre namazı bozmaz. Çünkü bu sözün cevab yerinde olması benimsenmiş değildir. Bu yalnız bir hatırlatmadan ibarettir.

6. Namazda "Allah" ismi işitilmekle "Celle Celâluhu" denilse veya Peygamber Efendimizin şerefli ismi işitilmekle "sallallahu aleyhi ve sellem"denilse, bakılır; eğer bununla bir cevab kastedilmiş ise namaz bozulur. Fakat yalnız bir övgü ve yüceltme kasdedilmişse, bozulmaz. Çünkü bu, namaza aykırı olmayan bir zikir olmuş olur.

7. Namazda şeytanî bir vesveseden dolayı "Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billah" denilse, bakılır; eğer bu vesvese âhiretle ilgili bir şey ise, namaz bozulmaz. Lakin dünya ile ilgili bir şey ise, namaz bozulur. Çünkü vesvese bir acıdır. Bu durumda dünyaya ait bir acıdan dolayı bu "Lâ havle" sözü söylenmiş olur.

8. Namaz kılmakta olan kimse, kendisini çağırana veya içeriye girmek için izin isteyene, namazda olduğunu anlatmak için, "Elhamdülillâh" veya "Sübhânallâh" dese veya okuyuşunu aşikâr yapsa, bununla namaz bozulmaz.

9. Kur'an-ı Kerim'in içinde veya hadis-i şeriflerde bulunan bir duayı namaz içinde okumak, namazı bozmaz. Namazda: "Allahümme Ekrimnî, Allahümme en'im aleyye, Allahümme aslih emrî, Allahümmerzuknî'l-âfiyete, Allahümmağfir lî ve livâlideyye ve lil-mü’minîne vel-mü’minât" denilmesi gibi... Fakat: "Allahümmağfir liammî, Allahümmağfir lihalî" gibi bir dua, namazı bozar. Çünkü böyle bir dua Kur'an’da ve hadislerde yoktur.

10. Namazda, insanların sözlerine benzer bir şekilde dua edilmesi ve insanlardan istenilmesi imkânsız olmayan bir şeyin Allah Teala'dan istenilmesi, namazı bozar. "Allahümme at'imnî lahmen (Allah'ım bana et yedir)" “Allahümmakzı deynî ( Allah'ım borcumu öde)" ve "Allahümmerzuknî zevceten (Allah'ım beni zevceyle rızıklandır)" diye dua edilmesi gibi.

11. Namazda bir kimseye dil ile selâm vermek veya başkasının selâmını dil ile almak veya musafalaşarak/tokalaşarak selâmlaşmak namazı bozar. Sadece "Aleyküm" denilmesi veya yanılarak selâm alınması da böyledir.

12. Namazda el ile veya baş ile selâm alınsa, sorulan veya istenilen bir şey için baş, göz ve kaş ile işarette bulunulsa, namaz bozulmaz. Fakat bir namaz kılana; "İleri git, yanında namaz kılacak kimseye yer ver" denilip, o da bu emre uyarak hareket etse, namazı bozulur. Çünkü namaz içinde Allah'tan başkasının emrine uymuş olur. Ama kendiliğinden biraz çekilerek namaz kılacak kimseye safta yer vermesi, namazı bozmaz.

Namazı bozacak bir söz söyleyen kişinin, namazı bozulduğu için hemen namazdan çıkarak yeniden kılması gerekir.

Sübhânallah, Namazı bozan ve bozmayan konuşmalar, secdeden sonra ayağa kalkarken kişi istemeden Allah derse namazı bozulur mu?, ah, uh, eh, evet, Rahımekâllah, Elhamdülillâh, Celle Celâluhu, Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billah, Allahümmağfir liammî, Allahümmağfir lihalî,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com