Sorular | Soru sor

Miras meselesi...

sevgili hocam farzı misal bir ata evladının birine kendisine baktığı için malının bir bölümünü verdi diğer bir bölümünüde anneniz vefaat edinceye kadar anneninizin sakın dokunmayın anneniz vefaat ettikten sonra geri kalanınını aranızda pay edin diye sözlü olarak vasiyet etti ama annae sağken kendine verilen malı yine yanındaki evledına verdi bunda diğer evlatlarının rızasını gözetmedi bu mallarda diğer kardeşlerin hakkı olurmu birde babasının sağlığında vermiş olduğu malları tapun senedin yok paylaşacağız diyorlar bu meselenin islamı açıdan hükmü nedir hakk yenmiyormu bu aydınlatırsanız menmun olurum Mert Demir - Hollanda

Baba, anneye verdiği bölümü, vefat edinceye kadar faydalanması/yararlanması için vermiş. Yani mülkiyetini vermemiş ki, sadece menfaatinden yararlanabileceğini söylemiş. Annenin bu malı bir başkasına verme/hibe etme hakkı olmaz. Üzerinde tasarruf salahiyetinin bulunmadığı bir malı, birine değil hiç birine veremez.

Babanın evlatlarından birine verdiği mallar, İslam hukukuna göre geçerlidir, verilenindir. Ama bunu resmi kayıtlarla tesbit etmemişlerse, babanın vefatından sonra diğerleri de kabul etmiyor ve hak iddia ediyorlarsa, yapacak bir şey yok? Herifler âmiyane tabirle çatır-çatır alır, bölüşürler. Ahiretteki hesabı/hakkı tabii ki ayrı. Onu da onlar düşünecek. Düşünmediklerine göre bu âlemde yapılacak bir şey kalmıyor.

Daha geniş bilgi için bkz. http://sorular.mollacami.com/soru-ve-cevaplar-334.html
http://sorular.mollacami.com/soru-ve-cevaplar-85.html

baba, anne, mal, hibe, ahiret, ata, evlad, mülkiyet, tasarruf, bu âlem,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com