Sorular | Soru sor

“Emir vermeye alışmayın”…

Hocam sorum babamla ilgili olacak.. Yanıbaşında su bulunduğu halde annemden su istiyor, amacı onu oturtmamak, rahat bırakmamak, bir nevi eziyet etmek, bu doğru mu? Tşk ederim

Doğru olmaz. Babanız haksızdır. Anneniz evin hizmetçisi değil ki... Hele hele gereksiz yere, sırf karşındaki insana eziyet etmek, onu huzursuz bırakmak için öyle bir davranış ahlâki açıdan kesinlikle tasvip edilemez. Bu hizmetler nefret ve zorlamayla değil, tam aksine gönülle olur. Çünkü istenen hukuki değil, ahlâki bir vazifedir.

Maalesef toplumumuzda bazı erkeklerin ne kadar gereksiz işler yaptığını, hanımlarını-çocuklarını ne denli üzdüklerini de hemen her gün medya vasıtasiyle görüyor ve biliyoruz.

Şunu unutmamak lazım; bir istekte bulunurken inşaî yerine ihbarî cümle kullanmak daha tesirlidir… Emir sîgasiyle (kipiyle), inşaî bir üslûpla konuşmak iticidir. Mesela diyelim ki susadın; hanımına veya çocuklardan birine ‘kalk bana su getir’ yerine, ‘su olsa da içsek’ demek daha etkili olur.

Nitekim Sahib-i zaman Süleyman Hilmi Tunahan (k.s.) hazretleri, hayatın-mematın hemen her safhası hakkında bizleri ikaz buyurduğu gibi, bu noktada da şu enfes nasihatleriyle uyarmaktadır:

“Emir vermeye alışmayın. Ben vâlidenizden su dahi istemem. Emir vermekle sözün rûhu ölür. İhbar, emirden daha müessirdir. Misâl: 'Oğlum! Sigara içme!' demek yerine, 'Benim oğlum sigara içmez değil mi?' gibi.” [Ali Erol, Hatıratım, s. 57]

Emir vermeye alışmayın, Emir vermekle sözün rûhu ölür, İhbar emirden daha müessirdir, Benim oğlum sigara içmez,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com