Sorular | Soru sor

Âdet...

Eşim adetinin geçtiğini söyledi ve gusül abdesti aldı. Daha sonrasında cinsel münasebette bulunduk. Daha sonra tekrar gusül abdesti aldı ve bu arada yatsı namazını da kıldı. Fakat o gecenin sabahı eşim bir leke olduğunu adetinin tam olarak geçip geçmediğinden şüpheye düştüğünü söyledi. Bu durumda cinsel münasebtte bulunmanın bir yükümlülüğü var mıdır. Varsa nedir ve bu durum karşısında ne yapılabilir. Veye bu durum tam olarak nasıl açıklanır. Adeti geçti miş geçmedi mi? Bu sorularıma cevap albilirsem mutlu olurum.

Bildiğiniz gibi kadınlarda âdet müddetinin en azı üç gün/yetmiş iki saattir. En çoğu da on gün, yani iki yüz kırk saat... Bu iki zaman arasında görülecek kanlar, âdet kanı sayılır. Bu zaman içinde devamlı olarak kanın gelmesi gerekmez, ara sıra kesilebilir. Mesela; bir kadın üç gün kan gördükten sonra iki gün kanı kesilse ve arkasından üç gün daha devam etse, bu sekiz günün hepsi âdet gününü teşkil etmiş olur.

İki âdet arasındaki temizlik durumuna Tuhr hali denir. Bunun müddeti on beş günden az olamaz. Fakat bundan çok olabilir. Tuhr hali aylarca ve senelerce devam edebilir. Böyle temizlik hali devam eden kadına münteddetü't-tuhr denir.

Meydana gelen kanamanın âdet hükmünde kabul edilmesi için iki temizlik dönemi arasının en az 15 gün ve fasılalı/aralıklar da olsa kanamanın 3 günden az, 10 günden fazla olmaması gerekir. Âdetin en azı 3 gün en çoğu 10 gün dür. Âdetli günler bitip gusül yapılmadan cinsel ilişkiye girmek caiz değil, haramdır. Kur'an’da bu açıkça belirtilmiştir:[Bakara suresi, 2/222]

Bazı kadınların âdet günleri, sayılan belli günlerdir. Mesela, her ay beş veya yedi veya dokuz gün âdet görürler. Böyle bir kadına "mu'tade" denir. Bir âdet, bir kez meydana geldiği üzre kararlaşmış olabilir. Şöyle ki: Henüz âdet görmeye başlayan bir kız, ilk kez sekiz gün kan görse, sonra yirmi iki gün temiz olsa, bu şekilde âdeti kararlaşmış olur. Ondan sonra devamlı olarak kendisinden bir hastalık sebebiyle kan gelecek olsa, onun hem âdet günleri, hem de temizlik günleri her ay o şekilde hesab edilir.

Bazı kadınlarda âdet günleri değişik olur… Bir ay beş gün diğer ay altı gün âdet görebilirler. Bu durumda ihtiyatlı hareket etmek gerekir. Böyle bir kadın, altıncı gün oldu mu yıkanır, namazlarını kılar ve eğer ramazansa orucunu tutar; zira bu altıncı gündeki kanın illet (istihaze) kanı olması muhtemeldir. Fakat bu altıncı gün çıkmadıkça, cinsî münasebette bulunamaz, boşanmışsa iddeti dolmuş sayılmaz. Çünkü bu altıncı günün kanı, hayız kanı olmak ihtimali vardır.

Peki, sizin sonuzda olduğu gibi şayet cinsî münasebette bulunursa yükümlülüğü nedir? Bu sorunuzun cevabı için lütfen şu linke bakınız: http://sorular.mollacami.com/soru-ve-cevaplar-418.html

Bir âdetin değişmiş olması için, ona aykırı iki âdet hali görülmelidir. Mesela her ay beş gün âdet gören bir kadın, sonra iki kez dört gün veya iki kez altı gün kan görse, onun âdeti beş günden dört güne veya altı güne geçmiş olur.

Sonuç: Âdet, bir defa ile yerleşir, iki defa ile değişebilir. Bununla beraber İmam Ebû Yusuf'a (rh.) göre, âdet bir defa ile değişmiş sayılabilir. Buna yeni âdetin eskisini bozup onun yerini alması anlamında "fesh-i âdet" de denilmektedir.

Belli günler devam eden bir âdete aykırı olup da on günden fazla devam etmeyen kanlar, âdet kanı sayılır. Bu halde âdet değişmiş olur. Mesela her ay yedi gün kan gören bir kadın, sonra on gün kan görse, hepsi hayız kanı sayılır. Bu halde âdeti yedi günden on güne geçmiş olur. Fakat belli günlerden sonra gelen kan, belli günlerle toplandığı zaman on günden fazla olursa, yedi günden ziyade olan kanlar hayız kanı sayılmaz, İstihaze (illet-hastalık) kanı olur. Şöyle ki: Böyle yedi gün kan gören bir kadın sonradan on bir veya on iki gün kan görmeye başlarsa, bunun âdet edinilmiş yedi günlüğü hayız kanı olur. Sonraki dört veya beş günü ise istihaze kanı sayılır.

Yine her ay başından itibaren beş gün âdet görmekte olduğu farz edilen bir kadın, bu âdeti üzere kan gördüğü gibi, bundan iki gün veya üç gün ya da beş gün önce de kan görmüş olsa, bunların hepsi âdet sayılır; çünkü âdet sayısı on günü geçmemiştir. Fakat kan görme günlerinin tamamı bu şekilde on günden fazla olursa, yalnız âdeti olan o beş günde gördüğü kan hayız kanı, âdet edindiği günlerden fazla olan bütün kanlar ise istihaze kanı sayılır.

kadınlarda âdet müddetinin en azı üç gün, En çoğu da on gün, Tuhr, münteddetü't-tuhr, cinsel münasebtte bulunmanın bir yükümlülüğü var mıdır, "mu'tade", cinsel ilişkiye girmek caiz değil, haramdır, http://sorular.mollacami.com/soru-ve-cevaplar-418.html,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com