Sorular | Soru sor

Çalışmak ibadet midir?

Hocam selamun aleyküm, çalışmak da bir ibadettir deniliyor, bu söz ne kadar doğrudur, çalışırken ibadetlerimızı yapmadığımızda veya yapamadığımızda biz mi sorumlu oluyoruz, yoksa yaptırmayan patronlarımız mı?. Tşk ederim

Çalışmanın ibadet sayılabilmesi için İlahi emirleri ifa, yasaklardan da kaçınmak gerekir. Bir başka ifadeyle; farzları eda, haramlardan da kaçınmak şarttır. Farzları ihmal ederek, terk ederek, haramlarla iç içe geçerek çalışmak, ibadet olarak değerlendirilemez.

Toplumda çalışmanın da ibadet sayılacağı şeklinde bir düşünce hâkimdir. Bu kanaat, farz ibadetinde ihmalkârlık gösteren birçok insanın mazereti hâline gelmiştir. Böyleleri, “Dinimizde çalışmak da ibadettir. Ben çoluk çocuğumun rızkını temin için çalışıyorum” bahanesiyle tembelliğini örtbas etmeye çalışırlar.

Bazı işverenler de yine aynı bahanenin arkasına sığınıp, çalışanlarının ibadetine engel olurlar. Tabii sorumluluk, hem ibadetini yapmayan mükllefe hem de yapmasına izin vermeyen patrona aittir, her ikisi de vebal altındadırlar.

***

Çalışmanın ibadet sayıldığı aslında doğrudur. Ancak bu, farzların yerine getirilmesi noktasında ihmal ve tembellik gösterilmemesi ve haramlardan kaçınılması şartına bağlıdır.

Nitekim iki namaz vakti arasında kalan diğer saatlerin, vakit namazları kılındığı takdirde bir ibadet şekline geleceği ve iki namaz arasında işlenen günahların affedileceği hadis-i şeriflerde verilen müjdeler arasındadır.

Evet, çalışma da bir nevi ibadettir. Ama çalışma, ibadetle beraber olunca ibadet sayılır. İbadetle değerlendirilmeyen ve derinleştirilmeyen çalışma, ibadet olmaktan çıkar.

Esasen bir yönüyle çalışma “sıfır”; ibadet de bir “rakkam”dır. Çalışmanın kıymet kazanması, yanındaki rakkama bağlıdır.

Bu itibarla beş vakit namazını kılan ve bu namazlar arasında hayatını helal ve mübah işlerle süsleyen bir insanın iş hayatı da ibadet olur.

Namaz kılan bir insanın kazmasını yere vuruşu, bağını budaması, hatta tarlasına gübre atması dahi ibadettir. Hadis-i şerifin ifadesiyle, böyle birinin, "Hanımının ağzına bir lokma koyması (dahi) sadaka olur." [Buhari, Sahih, İman 41; Müslim, Sahih, Zekât 48] Ona mükâfat kazandırır.

Çalışmak ibadet midir?, İlahi emirleri ifa, yasaklardan da kaçınmak, farzları eda, haramlardan kaçınmak, “sıfır”, “rakkam”,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com