Sorular | Soru sor

Her ırktan her milleten her türlü insan çıkabilir

İsmail Hakkı Bursevi hazretleri Tefsîru Ruhu’l-Beyan’da, Enbiya suresinin 69’uncu ayetini tefsir ederken, "Vallahi Kürtler Müslüman değildir; sakın bunların en salihleriyle bile arkadaşlık etmeyin. Onların bastığı toprağa da basmayın!" diyor. Bu ifadeleri nasıl anlamalıyız?

Halvetî şeyhi, büyük âlim, ârif, pek çok eserin yanında sözünü ettiğiniz 10 ciltlik tefsirin de müellifi olan İsmail Hakkı Bursevî (k.s.) hazretleri, maalesef orada bu ifadeleri kullanmıştır. Onun bu ifadeleri kullanmasının sebebi, rivayete göre, Hz. İbrahim’in ateşte yakılması fikrini ortaya atan kişinin Kürt asıllı olmasıdır. Farklı rivayetler de var malumunuz…

Oysa bir Arap asıllı olan Ebu Cehil, Ebu Leheb ve benzeri kâfirler yüzünden, koskoca bir Arap milletini-âlemini tamamen suçlu görmek, iman şuuruyla bağdaşmaz. Bu değerlendirme İslâmî ölçülere uymaz.

Günümüzde de Türk, Arap, Kürt ve sair milletlereden bir çok ateist, Allah ve din düşmanı vardır. Şimdi bunların yüzünden içlerinden peygamber gelmiş, binlerce evliya, suleha, ulema-fukaha, şüheda yetiştirmiş bu milletleri tahkir etmenin, din bakımından ne kadar riskli, vicdan ve insaf açısından ne kadar yanlış bir yaklaşım olduğu âşikârdır. Bunun münakaşası, tartışması bile olmaz.

İsmail Hakkı hazretlerinden değil, kimden gelirse gelsin, bu sözlerin, İslamî ölçülere aykırı olduğu açıktır. Nitekim buyuruyor ki Yüce Rabbımız: “Herkesin kazanacağı yalnız kendisine aittir. Hiçbir suçlu başkasının suçunu yüklenmez.”[En’âm suresi, 164] Dolayısiyle o ifadeler, hiç kimsenin bir başkasının suçundan ötürü suçlanamayacağını beyan eden bu ilahî hükme aykırıdır, taban tabana zıttır.

Bir kâfir yüzünden milyonlarca âlim, ârif, evliya, mürşit yetiştirmiş Kürt milletinin tamamına bu tarzda hücum etmek, özellikle de “Kürtlerin salih olanlarıyla bile arkadaşlık, yakınlık kurulmamasını” tavsiye etmek, fevrî bir hareketin, hissî bir yaklaşımın tezahüründen başka bir şey olamaz.

Ne diyelim; Rabbim taksiratını affetsin. Neticede o da efrâd-ı milletten biridir, peygamber olmadığına göre masum değildir. Haliyle onun da hataları olabilir.

Her ırktan her milleten her türlü insan çıkabilir, İsmail Hakkı Bursevi hazretleri Tefsîru Ruhu’l-Beyan’da Enbiya suresinin 69’uncu ayetini tefsir eder, Ebu Cehil, Ebu Leheb, evliya, ulema, suleha,

Yorumlar (1)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla